Regija
PLIN OPET KONKURENTAN

Hladnoća za 60 posto povećala potrošnju plina
Objavljeno 28. veljače, 2018.

ŽUPANJA

Početak tjedna i u Vukovarsko-srijemskoj županiji obilježili su snijeg i temperature koje su se spuštale i do desetak stupnjeva ispod nule, pa je i potrošnja plina povećana za oko 60 posto. Kako doznajemo od direktorice Plinare istočne Slavonije Marije Ratkić, s do tada prosječnih 200 tisuća kubika dnevno potrošnja je u ponedjeljak porasla na 323 tisuće kubičnih metara. Ratkić napominje da je opskrba plinom sigurna i kontinuirana, tlak je ujednačen i nema nikakvih problema ni zastoja. Djelatnici PiS-a u ponedjeljak su imali šest intervencija, a prijašnjih dana dvije dnevno, što je zanemariv broj, bilo je i manjih problema s dva regulatora tlaka plina, ali problem je brzo riješen. Što se tiče iznosa računa za potrošeni plin, Ratkić napominje da ovise o tome je li riječ o kući ili stanu, koliko je tko grijao, i koliko su vlasnici ulagali u trošila i u energetsku učinkovitost svojih stambenih objekata.

- Prosječna potrošnja plina u 2017. za kućanstva je bila oko 1060 kubika godišnje, i to za kuće koje su plin koristile za grijanje, toplu vodu i kuhanje. Cijena plina je 2,70 kuna za kubik, što znači da su godišnje s fiksnom naknadom potrošili oko tri tisuće kuna - iznijela je podatak. A za stanove, posebice one koji su smješteni u sredini zgrade i koji plin uglavnom koriste za toplu vodu i za kuhanje, a jako malo za grijanje, potrošnja je na godišnjoj razini znatno niža.

- Primjerice, za stanove od 60 kvadrata u zgradama koje nisu izolirane prosječna je potrošnja bila oko 500 kubika godišnje - kazala je Ratkić.

- S poskupljenjem ogrjevnog drveta vraćaju nam se bivši potrošači koji su se grijali na drva. Neki sada plin kombiniraju i s drugim energentima, primjerice, malo plin, malo drva, odnosno građani se snalaze kako kome najbolje odgovara. I gospodarstvenici nam se sve više vraćaju. Primjerice, tvornica za proizvodnju peleta Šišarka u Županji izrazila je želju vratiti se na plin. I Novi Domil u Županji lani je također prešao na plin i on nam je sada veći potrošač. U svakom slučaju, plin ponovno postaje sve konkurentniji - zaključuje Ratkić.

Što se tiče potrošnje električne energije, na distribucijskom području Elektre Vinkovci, unatoč niskim temperaturama, nisu zabilježili veća odstupanja od prijašnje godine niti su uočili anomaliju u održavanju, odnosno nije bilo većih kvarova i zastoja u opskrbi strujom. Marija Lešić Omerović

Troše zimi, plaćaju ljeti

Iako su većina građana uredni platiše, dobar dio korisnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji plin troši zimi, a plaća ga ljeti. PiS je potrošačima izišao u susret i omogućio im sklapanje nagodbe.

- S našim korisnicima dogovorimo njima prihvatljivu ratu te plaćaju ujednačene mjesečne iznose. Bitno je da do sljedeće sezone grijanja plate potrošnju od ove sezone - objašnjava Ratkić i poziva sve potrošače koji imaju problema s plaćanjem računa da dođu i sklope nagodbu. Napominje da tu mogućnost koriste uglavnom jedni te isti, a riječ je o oko 500 osoba, i među njima prednjače umirovljenici. Njima najviše odgovara da povećani trošak plina koji imaju zimi podmiruju tijekom godine u ujednačenim obrocima jer na taj način manje opterećuju svoje mirovine.

Kuće su lani trošile 1060 kubika plina godišnje, stanovi upola manje

Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO NATJECANJE SREDNJOŠKOLACA

Slatinčani najbolji povjesničari

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI NADBISKUPIJE XIII. KRIŽNI PUT

Na jakoj kiši molilo
više od 1700 mladih

2

NK MLADOST

Voda poplavila igralište

3

POPLAVLJENI POMAŽU POPLAVLJENIMA

Račinovci za Hrvatsku Kostajnicu