Regija
PLIN OPET KONKURENTAN

Hladnoća za 60 posto povećala potrošnju plina
Objavljeno 28. veljače, 2018.

ŽUPANJA

Početak tjedna i u Vukovarsko-srijemskoj županiji obilježili su snijeg i temperature koje su se spuštale i do desetak stupnjeva ispod nule, pa je i potrošnja plina povećana za oko 60 posto. Kako doznajemo od direktorice Plinare istočne Slavonije Marije Ratkić, s do tada prosječnih 200 tisuća kubika dnevno potrošnja je u ponedjeljak porasla na 323 tisuće kubičnih metara. Ratkić napominje da je opskrba plinom sigurna i kontinuirana, tlak je ujednačen i nema nikakvih problema ni zastoja. Djelatnici PiS-a u ponedjeljak su imali šest intervencija, a prijašnjih dana dvije dnevno, što je zanemariv broj, bilo je i manjih problema s dva regulatora tlaka plina, ali problem je brzo riješen. Što se tiče iznosa računa za potrošeni plin, Ratkić napominje da ovise o tome je li riječ o kući ili stanu, koliko je tko grijao, i koliko su vlasnici ulagali u trošila i u energetsku učinkovitost svojih stambenih objekata.

- Prosječna potrošnja plina u 2017. za kućanstva je bila oko 1060 kubika godišnje, i to za kuće koje su plin koristile za grijanje, toplu vodu i kuhanje. Cijena plina je 2,70 kuna za kubik, što znači da su godišnje s fiksnom naknadom potrošili oko tri tisuće kuna - iznijela je podatak. A za stanove, posebice one koji su smješteni u sredini zgrade i koji plin uglavnom koriste za toplu vodu i za kuhanje, a jako malo za grijanje, potrošnja je na godišnjoj razini znatno niža.

- Primjerice, za stanove od 60 kvadrata u zgradama koje nisu izolirane prosječna je potrošnja bila oko 500 kubika godišnje - kazala je Ratkić.

- S poskupljenjem ogrjevnog drveta vraćaju nam se bivši potrošači koji su se grijali na drva. Neki sada plin kombiniraju i s drugim energentima, primjerice, malo plin, malo drva, odnosno građani se snalaze kako kome najbolje odgovara. I gospodarstvenici nam se sve više vraćaju. Primjerice, tvornica za proizvodnju peleta Šišarka u Županji izrazila je želju vratiti se na plin. I Novi Domil u Županji lani je također prešao na plin i on nam je sada veći potrošač. U svakom slučaju, plin ponovno postaje sve konkurentniji - zaključuje Ratkić.

Što se tiče potrošnje električne energije, na distribucijskom području Elektre Vinkovci, unatoč niskim temperaturama, nisu zabilježili veća odstupanja od prijašnje godine niti su uočili anomaliju u održavanju, odnosno nije bilo većih kvarova i zastoja u opskrbi strujom. Marija Lešić Omerović

Troše zimi, plaćaju ljeti

Iako su većina građana uredni platiše, dobar dio korisnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji plin troši zimi, a plaća ga ljeti. PiS je potrošačima izišao u susret i omogućio im sklapanje nagodbe.

- S našim korisnicima dogovorimo njima prihvatljivu ratu te plaćaju ujednačene mjesečne iznose. Bitno je da do sljedeće sezone grijanja plate potrošnju od ove sezone - objašnjava Ratkić i poziva sve potrošače koji imaju problema s plaćanjem računa da dođu i sklope nagodbu. Napominje da tu mogućnost koriste uglavnom jedni te isti, a riječ je o oko 500 osoba, i među njima prednjače umirovljenici. Njima najviše odgovara da povećani trošak plina koji imaju zimi podmiruju tijekom godine u ujednačenim obrocima jer na taj način manje opterećuju svoje mirovine.

Kuće su lani trošile 1060 kubika plina godišnje, stanovi upola manje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EU ZA HUMANO USMRĆENJE

Inspektor može za nehumanost kazniti na kolinju

2

MILIJUNSKA ULAGANJA NA PODRUČJU OPĆINE KNEŽEVI VINOGRADI

Nagodinu jaslice, igralište, kružni tok, kanalizacija...

3

SUPRUŽNICI DUJIĆ IZ ŽUPANJE OGORČENI

Do kuće mogu samo preko pruge, HŽ brani prelazak