Regija
VELIK BROJ BEBA S BRONHIOLITISOM

Na Pedijatriju sada mogu samo dojilje
Objavljeno 28. veljače, 2018.

VINKOVCI

Opća županijska bolnica Vinkovci objavila je na svojoj web-stranici kako je s obzirom na velik broj dojenčadi oboljele od bronhiolitisa do daljnjega na Odjelu za pedijatriju moguć ostanak samo roditeljima koji ostvaruju pravo na cjelodnevni smještaj, i to majkama pod uvjetom da je jedina prehrana djeteta majčino mlijeko, odnosno da postoji potreba za dojenjem djeteta, ili jednom od roditelja djeteta s teškoćama u razvoju.

Nema mjesta panici

No, u bolnici drže kako nema mjesta panici jer riječ je o uobičajenom postupku kako bi se zaštitilo zdravlje beba koje su osjetljive na mnoge bolesti.

- Kako je sezona gripe i virusnih bolesti u tijeku, na Odjelu za pedijatriju Opće županijske bolnice Vinkovci bilježi se veći broj dojenčadi s bronhiolitisom nego što je to bilo lani. Riječ je o upali malih dišnih putova koju u dojenčadi izaziva respiratorni sincicijski virus. U tako malih beba taj virus može biti opasan, jer dojenče koje ne prima odgovarajuću liječničku skrb može završiti na respiratoru. Trenutno se na odjelu nalazi osmero dojenčadi sa spomenutom dijagnozom, a uz njih petero prema zakonu borave majke dojilje. Ni jedno od djece nema komplikacija bolesti. Usto, na odjelu se liječi i desetak malih pacijenata s upalom pluća, pa s obzirom na to da postoji samo pet soba u kojima majka može boraviti uz dijete pedijatri vinkovačke bolnice mole roditelje za razumijevanje. Pedijatri, također, pozivaju odrasle osobe, posebice ako su bolesne, da se suzdrže od posjeta maloj djeci i dojenčadi ne samo u bolnici nego i kod kuće, te mole roditelje da djecu što je manje moguće vode na mjesta većih javnih okupljanja – kaže Sonja Marinković, glasnogovornica Opće županijske bolnice Vinkovci, dodajući kako ni jedno dojenče nije na respiratorima.

Manje čekanja

Vinkovačka bolnica može se pohvaliti kako je jedna od rijetkih koja je na nekim odjelima smanjila liste čekanja za prve preglede na tjedan ili dva, a neke pacijenti mogu obaviti isti dan. To je rezultat napora aktualnog vodstva bolnice koje si je prije nešto više od godinu dana zadalo cilj smanjenje čekanja. Zamjenik ravnatelja Opće županijske bolnice Vinkovci, dr. med. Davorin Pezerović, internist i gastroenterolog, voditelj Službe internističkih djelatnosti, kaže kako prvi pregled bez čekanja ili u roku od 20 dana obavlja Interna, ORL, Ortopedija, Urologija, Oftalmologija, na CT mozga čeka se do 30, a na CT tijela (velike regije) do 35 dana, a kirurgija nema otvorenu listu čekanja. Na listi čekanja su ukupno 4584 pacijenta koja čekaju do tri tjedna, a u nekim ambulantama dva ili tri dana.

- Nakon godinu dana rezultat je značajno smanjenje listi čekanja unatoč manjem broju liječnika na gotovo svim odjelima nego što bi to bilo idealno. Tako je na Internom odjelu, gdje imamo šest ambulanti, sveukupno bilo i do 1000 ljudi na listi čekanja, a danas se na pregled može doći u roku od dva do tri tjedna, a u nekim ambulantama i za dva do tri dana pa se o listama čekanja kao takvima praktički ne može ni govoriti. Na Internom odjelu, primjerice, to smo uspjeli reorganizacijom unutar odjela te uz pomoć liječnika iz drugih ustanova, ponajprije u dijagnostici – kaže dr. Pezerović dodajući kako unatrag nekoliko mjeseci na pregled u Vinkovce dolaze pacijenti s područja Đakova i Slavonskog Broda gdje se na endoskopiju ili ultrazvuk srca čeka i do osam mjeseci, a veći broj pacijenata znači i povećan prihod za ustanovu.

Miroslav FLEGO
Ako treba, i vanjski suradnici

Straha za ponovno stvaranje lista čekanja nema, drži dr. Pezerović, a dok se ne vrate liječnici koji su na specijalizaciji, prema potrebi će uzimati nove vanjske suradnike. Tu je i pomoć liječnika koji su na specijalizaciji u vinkovačkoj bolnici.

Možda ste propustili...

GRADONAČELNIKOVO PRIMANJE ZA “ČOLNIĆEVU” EKIPU

Novčane nagrade Grada robotičarima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA ĐURĐENOVAC VLASNIK BIVŠE SAMOPOSLUGE

Nekretninu su odlučili
prodati za 301.000 kn

2

29. OBLJETNICA OSNUTKA HDZ-A ZA BIVŠU OPĆINU VINKOVCI

Milinković: Moramo pokrenuti gospodarstvo i zadržati naše mlade

3

PROJEKT VRIJEDAN 3,3 MILIJUNA KUNA U OPĆINI NUŠTAR

Gradnja reciklažnog dvorišta pri kraju