Regija
POŽARI DIMNJAKA

Ne ložite mokra i drva s mnogo smole
Objavljeno 28. veljače, 2018.

BELI MANASTIR

Približno 20 puta tijekom zimskog dijela godine pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Beli Manastir izlaze na intervenciju zbog požara dimnjaka. Posljedice takvog požara mogu biti bezazlene, ali mogu prouzročiti i velike materijalne štete, što se ne jednom znalo događati.

- Nekoliko je uzroka požara dimnjaka, a dva su osnovna. Mokra drva i nečist dimnjak - kaže Daniel Časar, zamjenik zapovjednika JVP Beli Manastir, napominjući kako na vatrogascima nije utvrđivanje uzroka požara, nego njegovo gašenje. Posljednji takav požar u Belom Manastiru dogodio se protekloga vikenda kada je vatra sukljala iz dimnjaka stambene zgrade u Školskoj ulici, prekoputa Gradske tržnice. Srećom, poručuju iz belomanastirskog JPVP-a, gotovo nikakvih posljedica nije bilo, premda ih je moglo biti. Teško je u ovome trenutku tražiti krivca, ali činjenica je da vatra nije sukljala sama od sebe.

- Riječ je o višestambenom objektu pa nikoga ne možemo kriviti osim dimnjačara. Sreća je da se nikome ništa nije dogodilo, a kako to kod nas obično biva, čeka se neka velika materijalna šteta, ili još gore posljedice pa da bi netko potom reagirao - kaže jedan od stanovnika zgrade na kojoj je buknuo dimnjak, ističući kako nije primijetio da je netko u posljednje vrijeme očistio dimnjak.

S druge, pak, strane, dimnjačarska struka tvrdi kako ljudi, kada zahladi, ne prežu ni od čega, pa u peć svašta stavljaju, ne čisteći pritom cijevi koje od peći vode prema dimnjaku. Mokra drva, ili ona s velikim količinama smole, upozoravaju, nisu za loženje, budući da stvaraju nusproizvod koji je koban za dimnjake. A upravo takvih je drva u ovom trenutku prepuno tržište. Zbog besparice i naglog zahladnjenja mnogi koriste zadnji trenutak da bi kupili drva, a prodavači ih prodaju mokra jer drugih - nemaju. Ivica Getto

Opasna i loša gradnja dimnjaka

Kako ističu dimnjačari, iskustva su pokazala da je dimnjak najbolje čistiti prije i na kraju sezone grijanja. Ovisno o vrsti ogrjeva, postoji potreba da se dimnjak čisti i tijekom sezone grijanja, jer se tako mogu izbjeći mnogi požari na stambenim objektima. Događa se, dodaju, da je krivac za zapaljenje i izvedba dimnjaka. Inače, kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu, budući da je ona, prema svom sastavu, gotovo čisti ugljik.

Do požara u dimnjaku često dolazi zbog promjena u načinu loženja i promjena gorivih tvari, a kad je dimnjak solidno i pravilno građen, ne postoje posebne opasnosti za širenje požara na ostale građevinske dijelove. Međutim, najčešće se događa da ima manjih građevinskih grešaka na dimnjaku, kao što je raspucanost dimnjaka, oštećenje vratašca i slično, zbog čega dolazi do širenja požara.

Belomanastirski vatrogasci u sezoni gase dvadesetak požara dimnjaka

Možda ste propustili...

SVEČANA SJEDNICA GOSPODARSKOG VIJEĆA ŽK POŽEGA

Zlatne kune HGK-a za Poljoprivredu Lipik, Magmu i Color grupu

184 KILOMETRA U SEDAM ETAPA

Pume se iz Našica vraćaju u Varaždin

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRŽAVNA ERGELA ĐAKOVO

Sedmi Božićni bal - lipicanci
“ispričali” Tajnu bijele kočije

2

MILIJUNSKA ULAGANJA NA PODRUČJU OPĆINE KNEŽEVI VINOGRADI

Nagodinu jaslice, igralište, kružni tok, kanalizacija...

3

EU ZA HUMANO USMRĆENJE

Inspektor može za nehumanost kazniti na kolinju