Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Mršav promet na Zagrebačkoj burzi
Objavljeno 27. veljače, 2018.

Prošlog tjedna u središtu zbivanja na domaćem tržištu kapitala bila je ostavka izvanrednog povjerenika za Agrokor koja je izazvala povećani strah ulagača i dovela do mršavog prometa na Zagrebačkoj burzi. Hoće li nagla promjena trenera u Agrokoru rezultirati "pozitivnim šokom" i ubrzati sve ili će dovesti do još većih komplikacija vidjet će se uskoro. U uvjetima povećanog gospodarskog rizika ulagači na Zagrebačkoj burzi odlučili su se za taktiku čekanja. Živost domaćem tržištu kapitala nisu mogli dati ni objavljeni financijski izvještaji dioničkih društava za četvrti kvartal koji su ujedno i privremeni poslovni rezultati za 2017. godinu.

Loše raspoloženje

Na početku tjedna domaće tržište kapitala zabilježilo je pad cijena dionica i indeks Crobex se u ponedjeljak spustio za 0,1 posto, na 1854 boda. Utorak je donio blagi oporavak tržišta i povećanje indeksa Crobex na 1855 bodova (rast za 0,1 posto). U srijedu je domaće tržište kapitala oštro reagiralo na objavu informacije kako je Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku u utorak navečer. Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi u srijedu su oštro pale i indeks Crobex se spustio za 1,6 posto, na 1826 bodova. Loše raspoloženje ulagača trajalo je do kraja tjedna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1823 boda. To je za 22 boda, ili 1,7 posto manje nego na početku tjedna.

Povećan rizik

Od 19 dionica u sastavu indeksa Crobex pet vrijednosnica zabilježilo je rast i 12 pad cijene, dok su se Kraš i Zagrebačka burza zadržali na početnim razinama. Na strani rijetkih tjednih dobitnika našle su se dionice Đuro Đaković grupa (rast za 4,0 posto) te Uljanik plovidba (rast za 3,0 posto), Atlantska plovidba (rast za 2,2 posto), Ingra (rast za 1,5 posto) i AD Plastik (rast za 1,0 posto). Među tjednim gubitnicima najviše su stradale dionice Instituta za građevinarstvo Hrvatske - IGH (pad za 10,8 posto) te Dalekovod (pad za 6,9 posto), Atlantic grupa (pad za 5,3 posto) i Podravka (pad za 4,2 posto).

Pad cijena dionica Atlantic grupa i Podravka dovodi se u izravnu vezu s izloženosti navedenih tvrtki prema Agrokoru i povećanim rizikom oko postizanja nagodbe. Krajem tjedna pojačano se trgovalo dionicama Adris grupe, Čakovečkih mlinova i AD Plastik. Dionicama HT pojačano se počelo trgovati u srijedu nakon sjednice nadzornog odbora i usvajanja prijedloga koji će biti upućen skupštini dioničara o isplati 6,00 kn dividende za 2017. Prijedlog odluke o visini dividende nije pomogao oporavku cijene dionice HT koja se u petak spustila na 163,00 kn, što je za 2,00 kuna, ili 1,2 posto manje nego na početku tjedna. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 40,80 kn. To je 0,60 kn, ili 1,4 posto manje nego na početku tjedna. Dionice domaćih brodarskih prijevoznika zabilježile su snažan rast cijene, što se dovodi u vezu s kretanjem indeksa BDI (Baltic Dry Index). BDI indeks prati cijene brodskog prijevoza na svjetskom tržištu i prošlog je tjedna povećao vrijednost na 1167 bodova (rast za 7,2 posto). To je ostavilo traga na dionice domaćih brodarskih prijevoznika kojima se povećao obujam trgovanja uz rast cijene. Dionicama Atlanske plovidbe ostvarilo se 2,0 milijuna kuna tjednog prometa, a cijena je povećana na 640,00 kn (tjedni rast za 4,0 posto). Krajem tjedna počelo se pojačano trgovati dionicama AD Plastik nakon objave dobrih poslovnih rezultata za prošlu godinu. Poslovni prihodi AD Plastik u 2017. su u odnosu prema prethodnoj godini povećani za 14,0 posto i dostigli 1,2 milijarde kuna, dok su poslovni rashodi povećani za 11,8 posto na 1,1 milijardu kuna. Netodobit u prošloj godini iznosila je 68,2 milijuna kuna i veća je 18,5 milijuna kuna, ili 37,2 posto u odnosu prema 2016. godini. Dobri poslovni rezultati potaknuli su povećanje cijene dionice AD Plastik u petak na 192,50 kn (tjedni rast za 1,0 posto). Prošlog tjedna aktivni su bili fond menadžeri AZ obveznog mirovinskog fonda "B" kategorije koji su u svoj portfelj kupovali dionice Čakovečki mlinovi, Luka Ploče i Luka Rijeka. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica povećala se u petak na 112,22 indeksnih bodova (rast za 0,04 posto).

Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

INVESTITORI, DIONIČKA DRUŠTVA OBJAVIT ĆE SVOJE IZVJEŠTAJE ZA POSLJEDNJI KVARTAL 2017. - POKUŠAJTE PRONAĆI PODCIJENJENE DIONICE KOJE ĆETE UVRSTITI U SVOJ PORTFELJ

Možda ste propustili...