Ekonomija
UNATOČ VREMENSKIM NEPRILIKAMA ISPUNJEN JE CILJ

Na Viroexpo-u 2018. čak 27.800 posjetitelja
Objavljeno 28. veljače, 2018.

Spušten je zastor “sajma s dušom” 23. Viroexpo 2018. Ovaj međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici i ove je godine dokazao da je jedan od najkvalitetnijih i najtraženijih sajmova ovakvog tipa u Hrvatskoj.

Ovogodišnji Viroexpo, prema riječima direktora tvrtke tehničkog organizatora, Bojana Mijoka, u tri dana sajam je vidjelo rekordnih 27.800 posjetitelja, a uz to prisutan je bio i rekordan broj izlagača, kojih je bilo gotovo 800. Viroexpo 2018. otvorio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a dan poslije, u subotu, posjetio ga je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji, između ostalih, potpredsjednice Vlade RH Martine Dalić, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac kao i svojih domaćina, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina i drugih.

Direktor Mijok imao je riječi hvale i za posjetitelje i izlagače, kojima je zahvalio na dolasku i posjetu. Na sajmu su nastupili izlagači iz ukupno 29 zemalja.

Niz predavanja

- Ovogodišnji sajam, unatoč vremenskim neprilikama, bio je vrlo uspješan te ispunio svoj cilj, povezao proizvođače, trgovce, tvrtke, obrtnike i kupce, ali i posredovao u stvaranju poslovnih dogovora i prijateljstava - rekao je Mijok.

Cijelo vrijeme trajanja sajma bilo je živo i zabavno. Bilo je tu frizerskih revija, plesa i glazbe, posjetitelji su počašćeni različitim delicijama, a Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” iz Virovitice i ove je godine u okviru sajma organizirala izložbu vina i dodjelu priznanja. Ove je godine bilo prijavljeno rekordnih 167 uzoraka vina, a sve ih je ocijenila stručna komisija enologa.

Najviše zlata pokupili su Vina Dvojak i Podrum Vineda.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement, direktor Viroexpa Bojan Mijok i slastičarka Sandra Jadek izvukli su dobitnike nagrade u nagradnoj igri “Izlagači daruju posjetitelje”.

Prvu je nagradu, TVIN-ov stol, dobila Ivana Žiljak iz Jugovog Polja. Sudoper od inoksa, dar MDM-a Virovitica, ide na adresu Vesne Valenteković iz Suhopolja, dok je poklon-paket Države Katar dobio Miroslav Smiljanić iz Borove. Četvrtu, utješnu nagradu dobio je Željko Kovač iz Grubišnog Polja. Istodobno, Sandra Jadek je s 1000 kuna vrijednom tortom darivala Vedranu Barbe, a poklon-bonove od 200 kuna osvojile su Dijana Oštarijaš i Ana Bajer.

Kao i svake godine, i ove je na Viroexpu održano niz zanimljivih predavanja za gospodarstvenike, obrtnike i poljoprivrednike na kojima su saznali nove informacije, upoznali se s novim pravilnicima i dobili korisne savjete za nastavak svoje proizvodnje, a treba svakako reći da su predavanje održali visoki stručnjaci hrvatskih ministarstava i odgovarajućih državnih agencija.

Razmjena iskustava

Na dan otvorenja u HGK – Županijskoj komori Virovitica održan je tradicionalni poslovni susret predstavnika gospodarskih/privrednih/trgovačko-industrijskih komora iz zemalja sudionica sajma i županijskih komora iz sustava Hrvatske gospodarske komore te predstavnika sajmova zemalja iz susjedstva. Domaćin susreta bio je predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Ivan Slamić i direktor Milan Vanđura, sa suradnicima. Susretu je nazočio i veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Ilir Melo i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić.

Razmijenjena su iskustva u komorskom sustavu u zemljama iz susjedstva te su razmotrene mogućnosti proširenja dosadašnje suradnje i uspostava novih poslovnih odnosa. Predstavnici komora razmotrili su i trendove u sajmovanju u EU te poziciju i perspektivu sajmova u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

U sklopu sajma tri su organizacije - Energetski institut Hrvoje Požar, Hrvatska poljoprivredna komora i Zelena energetska zadruga ujedinile snage i održale stručna predavanja iz energetike i poljoprivrede o temi “Razvoj ruralnih područja kroz projekte biomase - kako zadržati mlade u Hrvatskoj”.

Predavanja su otvorili pozdravnim govorom ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac te predsjednik Poljoprivredne komore Matija Brlošić, dok je predavanja slušalo više od sto zainteresiranih predstavnika OPG-ova, studenti biotehnoloških i tehničkih znanosti, predstavnici regionalnih i lokalnih uprava i samouprava te razvojnih agencija, odnosno dionici ruralnog gospodarstva.

Spajanjem triju projekata iz Obzora 2020: Biogas Action, uP_running i Biomasud Plus, cilj je bio prikazati načine korištenja biomase te mogućnosti poljoprivrednog i energetskog sektora kao potencijala za razvoj novih poslova koji omogućuju ostanak mladih u ruralnim krajevima.

Humanitarna akcija

Humanitarnu akciji na Sajmu Viroexpo priredio je grad prijatelj grada Virovitice, njemački Traunreut. Riječ je o gradu s kojim Grad Virovitica surađuje više od pedeset godina, a posljednjih dvadeset i službeno na osnovi potpisane povelje o prijateljstvu. Netom prije službenog otvorenja sajma u petak, 23. veljače, zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić otvorio je prigodnu prodaju piva, a sredstva su se, kao i prijašnjih godina prikupljala za Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica, odnosno za korisnike pučke kuhinje.

U dva dana prikupljeno je ukupno 2170 kuna i sedam eura, što je najviše do sada, a iskoristit će se za blagdanski obrok za korisnike pučke kuhinje za Uskrs. Predstavnicima grada Traunreuta za osobni doprinos u prikupljanju humanitarne pomoći za rad pučke kuhinje zahvalila je ravnateljica GDCK-a Virovitica Željka Grahovac.

Opći je zaključak svih nazočnih da jedva čekaju iduću godinu i 24. Viroexpo, sajam koji je postao sajam prijateljstva, suradnje i poslovnih uspjeha te pokazatelj kako Slavonija i Podravina itekako dišu punim plućima i mogu i moraju imati zapaženo mjesto na gospodarskoj, obrtničkoj, poljoprivrednoj, a svakako i turističkoj karti Hrvatske.

Podsjetimo zaključno kako je zemlja partner 23. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpa bila Republika Albanija, županija partner Sisačko-moslavačka županija, a grad partner – Grad Zagreb.

Vladimir GRGURIĆ/ Dario KUŠTRO
Pokretač gospodarskog razvoja

I ove godine učenici završnih komercijalnih razreda Trgovačke i komercijalne škole “Davor Milas” Osijek pod vodstvom ravnateljice Sandre Brajnović i profesorice Tatjane Petrač posjetili su Podravku, Muzej prehrane u Koprivnici te u povratku nezaobilazni Viroexpo. Već na samom početku oduševili su se sajamskim ozračjem uz veliki broj izlagača, posjetitelja i bogati program. Ovaj sajam je bez sumnje pokretač gospodarskog razvoja što se da zaključiti ne samo iz bogatstva ponude već i iz velikog broja inozemnih izlagača. “Posebno smo ponosni kada na mjestu izlagača ugledamo bivše učenike kako uspješno prezentiraju naše gospodarstvo jer je njihov uspjeh i naš”, rekao je zaključno Petrač.

PRIZNANJE MILANU VANĐURI

Na tradicionalnom poslovnom susretu predstavnika gospodarskih komora iz zemalja sudionica sajma i županijskih komora iz sustava Hrvatske gospodarske komore odano je priznanje Milanu Vanđuri, direktoru HGK – ŽK Virovitica. Predsjednik Gospodarske/Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić uručio mu je zahvalnicu za neizmjeran doprinos gospodarstvu BiH na Viroexpu. Na temelju reciprociteta, gospodarstvo BiH predstavlja se na ovom sajmu od 2001. godine, a gospodarstvo Virovitičko-podravske županije na sajmovima u Bihaću, Gračanici, Lukavcu, Mostaru i Tuzli.

PREDSTAVNICI ZEMALJA SUDIONICA POSJETILI „BERNARDO BERNARDI I TVIN“

Predstavnici gospodarskih, privrednih, trgovačko-industrijskih komora i poduzetničkih centara iz zemalja sudionica 23. sajma Viroexpo - BiH (Mostara i Tuzle), Mađarske (Barča i Pečuha), Srbije (Kikinde), Njemačko-hrvatske trgovačko-industrijske komore te županijskih komora iz sustava Hrvatske gospodarske komore iz Bjelovara, Šibenika i Zagreba, razgledali su u Gradskom muzeju Virovitica izložbu „Bernardo Bernardi i Tvin“. Viša kustosica Gradskog muzeja Dubravka Sabolić upoznala je goste s radom hrvatskog arhitekta i industrijskog dizajnera Bernarda Bernardija, koji je imao kontinuiranu suradnju s tvrtkom Tvin, od 1966. do 1980. godine. Bernardi je dizajnirao namještaj izuzetne funkcionalnosti, modularnih sistema širokog raspona i fleksibilne mogućnosti prilagodbe, koji je izradio Tvin. Potaknut iskustvima od Kopenhagena do Ljubljane, Bernardi je u intenzivnoj suradnji s Tvinom, ostvario inovativne sisteme namještaja, najviših ergonomskih zahtjeva, kojima je poslovne prostore pretvarao u humane radne ambijente. Na izložbi je izložen namještaj iz programa SKAN.

Možda ste propustili...