Kultura
“ORAŠAR” HNK-A OSIJEK NA 15. DANIMA PLESA U ČAST MIJI ČORAK SLAVENSKOJ

Ognjenović: Nismo im uz bok, ali nas cijene i podržavaju
Objavljeno 28. veljače, 2018.

SLAVONSKI BROD

Ovogodišnje, 15. izdanje Dana plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj (završeno jučer u Slavonskom Brodu) publici je ponudilo najbogatiji i najraznovrsniji program dosada. Publika je imala prigodu vidjeti predstave nagrađivanih hrvatskih autora Petre Hrašćanec i Saše Božića te američkog koreografa Davida Hernandeza u izvedbama Studija za suvremeni ples i Zagrebačkog plesnog ansambla. Na programu je bila i večer nacionalnih baletnih ansambala HNK-ova iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka. Pred brodskom su publikom nastupile i plesne skupine iz Slavonskog Broda, Osijeka, Požege i Zadra. Dani se održavaju u Velikoj dvorani KKD-a “I. B. Mažuranić”, čije je gledalište mnogo veće od onog u osječkom HNK-u, a kojoj je na čelu Hrvoje Špicer.

- Već treću godinu, ravnopravno s Rijekom, Splitom i Zagrebom, nastupa i osječki HNK. Prošle smo se godine predstavili dijelovima iz “Fortune” u trajanju od 20-ak minuta, bio je to najduži program, iako smo mi najmanji ansambl - kaže kroz smiješak Vuk Ognjenović, voditelj Baletnog ansambla HNK-a u Osijeku. Pretprošle su se godine također predstavili velikim programom: Snježnim pas de deuxom (plesnim duetom) i Arapskim plesom iz baleta “Orašar” te grand pas de deuxom iz “Vragolaste djevojke”.

- Ove smo godine imali kratak program, jer smo imali premijeru “Lukave udovice”, pa sam naš mali, deseteročlani ansambl morao podijeliti na dva dijela. S obzirom na to da u međuvremenu nismo imali novu premijeru, predstavili smo se Španjolskim plesom i Pralinama iz 2. čina “Orašara”, u kojem su nastupile Laura Velasco Farrera, Sara Epifany Erceg i Helena Horvat - kaže Ognjenović, maštajući da Dani izrastu u manifestciju koja duže traje i koja će i sudionicima i publici moći ponuditi četiri cjelovečernje predstave svih nacionalnih kazališta. No za sada je to samo san.

Ovakve su manifestacije rijetka (u Hrvatskoj jedina) prilika za upoznavanje rada i repertoara ostalih nacionalnih baletnih skupina, ali i drugih plesnih formacija, profesionalnih i amaterskih. Najvažnije je da je atmosfera vrlo opuštena.

- Prilika je to i da se družimo, jer u ansamblima se članovi mijenjaju, odlaze, dolaze novi, često su to stranci - kaže Vuk, sretan što je susreo kolegicu s kojom je išao u baletnu školu, a sada je solistica u HNK-u Split, te kolegu koji je član riječkoga HNK-a.

Osječki HNK jedino je nacionalno kazalište bez profesionalnog plesnog/baletnog ansambla, no to ne umanjuje njihove rezultate. Da sjajno stoje na špicama, dobili su pohvalu od ravnatelj zagrebačkog Baleta, Leonarda Jakovine.

- Neki članovi studiraju, neki rade i redovito plešu u svim predstavama i nemamo taj luksus da imamo veliki ansambl koji dijelimo po potrebi, nego svi sve radimo. Ove smo sezone u svim premijerama, osim Noćne scene - kaže razočaran no ponosan Ognjenović. Ne uspoređuje se s drugim HNK-ovima i svjestan je da im nisu uz bok, ali publika ih jednako, ponekad i najviše od svih, nagradi.

- Cijene nas i podržavaju. Za kolegicu Luciju, s kojom sam plesao, pitali su me je li iz SAD-a. Atmosfera te jednostavno podigne da se pokažeš - zaključuje Vuk.

U SVIBNJU BALET “MALI PRINC”

Ideja je još u povojima, no svakako će ju, kaže Ognjenović, realizirati u suradnji s Glazbenom školom Franje Kuhača, uz polaznice Baletnog studija HNK i balet iz St. Pöltena. Bit će to komplicirano izvesti jer ih uskoro čeka premijera operete “Kod bijelog konja”, a u planu je da balet “Mali princ” premijerno izvedu u svibnju. Uz premijeru, bile bi i tri reprize. Balet ima mnogo malih uloga pa će priliku dobiti mnogi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana