Kultura
NAJDUGOVJEČNIJI EUROPSKI ZNANSTVENI SKUP

Osijek je spreman za Mogersdorf
Objavljeno 28. veljače, 2018.

Vezani članci

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH ZNANSTVENIH SKUPOVA

Zbog fantastične organizacije Osijek je legenda Mogersdorfa

O povijesti najdugovječnijeg europskog znanstvenog skupa u Klubu je knjižare Nova na tribini “Osijek Mogersdorfu – Mogersdorf Osijeku” govorio izv. prof. dr. sc. Ivica Šute. Osim njega, na tribini u organizaciji TZ Grada Osijeka i udruge HistOS sudjelovali su i Davor Iličić te moderator Hrvoje Pavić.

Mogersdorf je imao velik utjecaj na hrvatsku historiografiju jer je hrvatskim i slovenskim znanstvenicima omogućio umrežavanje s kolegama iz Austrije i Mađarske radi zajedničkog promišljanja o zajedničkom panonskom prostoru. Davor Iličić, pak, predstavio je aplikaciju o Mogersdorfu u kojoj se nalaze podatci o osnivačima, hrvatskim izlagačima te gradovima domaćinima. U svom je izlaganju prikazao nekoliko fotografija s Mogersdorfa u Osijeku 1978., 1983. te 1988.

Moderator Hrvoje Pavić okupljenima je podijelio novinske isječke iz onodobnog Glasa Slavonije, čiji su novinari svakodnevno izvještavali o događanjima s tog četverodnevnog znanstvenog skupa.

Mr. sc. Vera Erl s radošću se prisjetila organizacije Mogersdorfa 1978.:

- Na tada još mladoj Pedagoškoj akademiji bili smo puni elana i otvorenosti prema drugima te željni suradnje, upravo zbog toga naš Mogersdorf 1978. ostao je zapamćen kao najuspješniji do tada organiziran.

- Vjerujem da ćemo sinergijom Filozofskog fakulteta u Zagrebu i udruge HistOS te, naravno, uz pomoć Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije uspjeti sljedeći Mogersdorf dovesti u Osijek - dodao je dr. Šute.

Posebno iznenađenje za goste tribine, a i organizatore, bio je dolazak izv. prof. dr. sc. Hrvoja Petrića, koji je u Osijek došao posebno iz Koprivnice kako bi Osječanima predstavio posljednji broj časopisa Ekonomska i ekohistorija. Tema broja je “Iz povijesti rijeke Drave”, a donosi dva priloga osječkih povjesničara - prof. dr. sc. Zlate Živaković i Hrvoja Pavića. Oba su rada izložena kao referati na međunarodnom znanstvenom skupu “Povijest rijeke Drave – poveznice među regijama” održanom u Koprivnici 18. i 19. studenoga 2016.

Zlata se Živaković Kerže u svom članku “Ostavljajte sve, a spašavajte goli život” osvrnula na plavljenja rijeke Drave Osijeka od 18. st. pa sve do zaključno s prvom polovinom 20. stoljeća. Hrvoje Pavić, pak, u članku “Grad u Dravi – poplava Drave u Osijeku 1965. godine” na temelju novinskih napisa Glasa Slavonije donosi kronologiju borbe Osječana s vodenom bujicom tijekom te godine.

Dr. Hrvoje Petrić naglasio je da mu je iznimno drago što može prvi put časopis Ekonomska i ekohistorija predstaviti u Osijeku, pogotovo jer je tematski vezan uz rijeku Dravu. N.Vekić

Posebno iznenađenje za goste tribine, a i organizatore, bio je dolazak izv. prof. dr. sc. Hrvoja Petrića.

Možda ste propustili...

BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HNK U OSIJEKU

Sladoljev: Spremili smo iznenađenje za bis

GOSTOVANJE U VINKOVAČKOM KAZALIŠTU

Ženske maske, igre i sitne laži

“TARZAN” ROKA VILČNIKA U HNK-U ZADAR

Ljubavni trokut u dalekoj džungli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HNK U OSIJEKU

Sladoljev: Spremili smo iznenađenje za bis

2

SURADNJA AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU I INSTITUTA ZA HRVATSKI JEZIK I JEZIKOSLOVLJE

U planu i strip-udžbenik iz hrvatskog za osnovnoškolce

3

12. GLAZBENE BOŽIĆNE SVEČANOSTI – GLAZ-B-OS DO 20. 12.

Šećer za kraj: natjecanje studentskih pjevačkih ansambala