Novosti
745 SLUČAJEVA LANI

Vršnjačko nasilje u porastu
Objavljeno 27. veljače, 2018.

Unatoč nizu preventivnih i edukativnih programa u Hrvatskoj je prošle godine zabilježen porast vršnjačkih nasilja, kazao je ravnatelj policije Nikola Milina, u ponedjeljak u Karlovcu uoči Dana ružičastih majica koji se obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Na razini Hrvatske prošle je godine zabilježeno 745 takvih kaznenih djela, a prema policijskim podacima trend porasta bilježi se i u ostalim europskim zemljama. "Policija čini mnogo na prevenciji vršnjačkog nasilja, ali potreban je multidisciplinaran i međuresorni pristup ovom problemu jer ni jedna institucija ne može to sama riješiti", kazao je Milina. Istaknuo je da policija, ali ni škola ni Centri za socijalnu skrb ne mogu individualno nositi teret odgovornosti.

Milina je na novinarsku sugestiju izdvojio i tzv. cyber-bulling kao jedan od novijih oblika međuvršnjačkog nasilja koje se širi preko interneta, odnosno društvenih mreža, ilustriravši to nedavnim splitskim fizičkim obračunom dviju djevojaka prenesenim uživo preko pametnih telefona i društvenih mreža.

"Živim život bez nasilja", jedna je od policijskih preventivnih mjera koju je Milina spomenuo kao oblik suradnje s obrazovnim institucijama u senzibilizaciji ne samo javnosti nego i mladih o čijoj se zaštiti i radi.

Izvorno pod nazivom “Pink Shirt Day” Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se u svijetu od 2007. godine kad je jedan dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zato što se u školi pojavio u ružičastoj majici, a odjenuo ju je u znak podrške svojoj majci oboljeloj od karcinoma dojke. H

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike

“MIGRACIJE - TRŽIŠTE RADA - ADMINISTRACIJA”

Velika potražnja za radnicima vladat će još nekoliko godina