Svijet
MUĆKE S BIRAČKIM POPISIMA

U Beogradu će “glasati” 110-godišnjaci
Objavljeno 27. veljače, 2018.

I u Srbiji mućkaju s mrtvima na biračkim popisima. Istraživački portal Insajder donosi zanimljivu priču o malverzacijama s biračkim popisima uoči izbora u Beogradu za koje je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić još prije raspisivanja izbora izjavio kako “nikada u povijesti Srbije nije bio ažurniji”. No, istraživanje ovog portala upravo pokazuje drukčije - u Jedinstveni birački popis upisana je najmanje 31 osoba rođena u 19. stoljeću (!!?), tu je i više od 100 osoba koje bi ove godine napunile 110 ili više godina i nalaze se u gotovo svim općinama u Beogradu, a među njima bi čak 20 osoba ove godine proslavilo 117. rođendan. Donose i podatak da je, prema pisanju srpskih medija, prije dvije godine umro najstariji stanovnik Srbije u 107. godini u Velikom Gradištu u središnjoj Srbiji.

Insajder podsjeća kako se u evidenciji osoba s pravom glasanja nalaze i osobe koje sigurno više nisu žive, i to ne znači u pravilu da će njihovi glasovi biti zlorabljeni, ali znači “da su birački popisi u Srbiji i dalje neažurirani, i ova činjenica otvara mogućnost za različite zlouporabe”, a “pouzdanost i točnost biračkih popisa, kao i uklanjanje svake mogućnosti manipulacije, spadaju u osnovne pretpostavke demokracije”.

Više birača nego punoljetnih

Također je zamijećeno kako je na biračkom popisu više birača nego punoljetnih osoba s pravom glasa. Gradsko izborno povjerenstvo nedavno je priopćilo da će, prema najnovijim podacima, pravo glasa na beogradskim izborima imati 1.607.000 birača, a to je oko 13.000 manje nego na izborima u travnju prošle godine. Podaci o broju birača ne slažu se, pa se tako prema službenim podacima republičkog i gradskog izbornog povjerenstva u Beograd od 2008. do 2016. doselio čitav jedan grad veličine Subotice, i tada je broj glasača povećan za više od 100.000, pa proizlazi da je broj punoljetnih stanovnika u prijestolnici godišnje rastao u prosjeku za više od 12.000.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KVAR U OPASNIM VODAMA BLIZU NORVEŠKE

Bio je na rubu katastrofe: Kruzer i putnici spašeni

2

ZAPALIO ZASTAVE EU-a I NATO-a

Šešelj protiv NATO-a i EU-a

3

BREXIT: OVAJ TJEDAN NOVO GLASANJE O SPORAZUMU

Gubi li Theresa May i potporu vlastitih ministara?