Kultura
KOMEDIJA MIRE GAVRANA

“Papučari” objavljeni kao knjiga u Parizu
Objavljeno 26. veljače, 2018.

Ovih je dana u Parizu objavljena komedija Mire Gavrana “Papučari” (nakladnik Theatroom) na nešto više od 200 stranica, kao dvojezična knjiga na francuskom i hrvatskom. Urednik je Yves-Alexander Tripković, dok je prijevod na francuski načinila Ivanka Segetlija Jardin.

Ta je Gavranova komedija imala kazališnu praizvedbu 2007. u Teatru GAVRAN u Zagrebu, a potom je premijerno izvedena u dvama teatrima u Moskvi te u jednom u Vilniusu i jednom u Prištini. U Vilniusu je litavski redatelj Donatas Ulvydas prema toj komediji, vjerno se držeći fabule, 2013. snimio film “Kako ukrasti ženu”, koji je u prvom mjesecu prikazivanja u kinima imao više od 100.000 gledatelja.

Zaplet “Papučara” počinje u trenutku kada se ženi udanoj za drugog muža na vratima pojavljuje njezin prvi muž, koji je iznenada pušten iz zatvora, jer se pokazalo da je bio nevin. Kako nema gdje, čovjek počinje živjeti sa svojom bivšom ženom i njezinim novim mužem, što ubrzo dovodi do neočekivanih sukoba i peripetija...

Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na 40 jezika. Po njegovim kazališnim tekstovima izvedeno je više od 300 premijera diljem svjeta koje su imale preko tri milijuna gledatelja. Miro Gavran uvjerljivo je najizvođeniji hrvatski kazališni pisac u zemlji i inozemstvu. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana