Ekonomija
OSJETAN PAD RASPOLOŽIVE RADNE SNAGE

U istočnim je županijama prepolovljen broj radnika koji rade preko agencija
Objavljeno 26. veljače, 2018.

Najnovije izmjene Zakona o radu, kojega od 2014. krasi dodatna fleksibilnost i očuvanje prava svih radnika, posljednjih godina donijele su i značajne promjene u posredovanju rada te agencijama za privremeno zapošljavanje omogućile veći broj zainteresiranih klijenata, kao i značajniji angažman radnika.

Tako je od stupanja na snagu novog zakona broj agencijskih radnika naočigled porastao, jer ih je u 2013. godini bilo angažirano 1098, dok je, prema posljednjim službenim mjerenjima Ministarstva rada i mirovinskog osiguranja, krajem 2016. privremeno bilo ustupljeno čak 19.327 radnika. Iako će Ministarstvo rada i mirovinskog osiguranja službene podatke za 2017. godinu objaviti tijekom ožujka, vjeruje se da ta brojka u protekloj godini nije značajno opala.

U RH 90 agencija

Što se tiče posrednika za rad, prema posljednjim podacima, 2015. godine u Republici Hrvatskoj registrirano je više od devedeset agencija za privremeni rad, dok ih je u Osijeku registrirano čak šest. Zasigurno najveće agencije s naših prostora su DEKRA i Electus DGS d.o.o., koje u tržišnoj borbi za radnike i klijente nude brojne privremene poslove u Osječko-baranjskoj županiji, diljem Hrvatske, ali i u cijeloj regiji.

- DEKRA internacionalno zapošljava približno 17 tisuća agencijskih radnika, od čega Hrvatska sudjeluje s približno šest posto od ukupne brojke privremeno zaposlenih unutar tvrtke, dok naši radnici čine oko 18 % agencijskih radnika domaćeg tržišta. U 2017. godini DEKRA je u Hrvatskoj prosječno zapošljavala 1700 radnika, od kojih je istočnim županijama bilo zaposleno 250, a u Osječko-baranjskoj županiji je ta brojka iznosila 100 agencijskih radnika, upola manje nego 2015. godine - iznosi Ivić Šošić, stručni suradnik za odnose s javnošću tvrtke DEKRA, naglašavajući kako je unatoč velikom interesu klijenata i zaposlenika, ipak posljednjih godina vidljiv osjetan pad raspoložive radne snage u odnosu na prijašnje godine.

Međunarodni projekt

Šošić ističe da, kao i posljednjih godina, najveći interes vlada u djelatnostima logistike, proizvodnje, telekomunikacijsko-informacijske tehnologije (call centri), te turizma, pa se usporedno s time uspostavlja i sama ponuda poslova. Većinom nudeći poslove na određeno u Hrvatskoj, DEKRA je u listopadu pokrenula i međunarodni projekt zapošljavanja u inozemstvu, točnije za klijente u Njemačkoj, pa je već jedna grupa radnika ondje poslana na rad, dok druga još prikuplja potrebnu dokumentaciju. Naposljetku, podsjetimo, rad preko posrednika funkcionira tako da agencija klijentu ustupa zaposlenika, pri čemu s radnikom potpisuje ugovor o radu, a s korisnikom ugovor o ustupanju – dakle, agencija prema radniku djeluje kao poslodavac, ali ga tada ustupa korisniku, što djeluje poput unajmljivanja. Takva praksa izrazito je zastupljena na području cijele Europske unije u kojoj je 2016. godine preko posrednika bilo zaposleno čak 11,2 % radnika, dok je od cjelokupne brojke hrvatskih radnika bilo čak 18,2 % privremeno zaposlenih, što je jedan od najvećih postotaka u Europi, iza Portugala, Poljske i Španjolske.

Marko MANDIĆ
Studenti na tržištu rada djeluju poput agencijskih radnika

Iako novi zakon o radu uvelike štiti prava privremeno zaposlenih radnika, zbog kojega se agencijskog radnika mora tretirati kao svakog redovnog zaposlenika, sve veća zastupljenost studenata na tržištu rada ipak zadovoljava dosad najveću potražnju za privremenim poslovima. - Poslodavci biraju, ili bi bar trebali birati studente, ovisno o naravi posla. Ako im je potreban radnik koji će raditi puno radno vrijeme i na duže vrijeme, vjerojatno neće izabrati studenta, iako su velika iznimka telekomunikacijske tvrtke - naglašava Šošić, dodajući kako je nelogično da se agencijama brani zapošljavanje studenata, upravo zbog djelatnosti posredovanja kojom se i primarno bave.

SVAKI ŠESTI MLADI ZAPOSLENIK U RH RADI PREKO PRIVREMENOG UGOVORA

Prema posljednjim istraživanjima, krajem 2016. godine je u Europskoj uniji preko privremenog ugovora bilo zaposleno 26,4 milijuna radnika u dobi od 15 do 64 godine, što gotovo 14,2 % od svih radnika u Europskoj uniji. Tako je upravo najviše mladih zaposlenika, 43,8 %, u dobi između 15 do 24 godine, u Europskoj uniji bilo zaposleno na određeno vrijeme, dok otprilike svaki šesti mladi radnik u Hrvatskoj radi putem privremenog ugovora. Prema tim podacima Eurostata samo su Slovenija (74 %), Španjolska (72,9 %), Poljska (70,7 %), i Portugal (66,3 %), ispred Hrvatske prema broju mladih ljudi zaposlenih putem privremenog ugovora.

Možda ste propustili...