Svijet
TADIĆ IZNOSI NEUGODNU ISTINU:

Srpska vlada je na crnoj listi FATF-a
Objavljeno 26. veljače, 2018.

Bivši srpski predsjednik proeuropske orijentacije Boris Tadić novinarima je ispred zgrade Predsjedništva u Beogradu rekao kako je Vučićeva Srbija stavljena na crnu listu FAFT-a (Financial Action Task Force), međuvladine organizacije koja se bori protiv pranja novca i financiranja terorističkih organizacija.

- Srbija je stavljena na crnu listu zajedno s Jemenom, Sirijom, Irakom, s državama koje sudjeluju u pranju novca i čije institucije to ne sprječavaju, čije institucije ne sprječavaju dotok novca terorističkim organizacijama. To naša vlada skriva od javnosti - rekao je Tadić, dodajući kako je s te liste skinuta Bosna i Heregovina “a Srbija je stavljena, što je čini jedinom zemljom na Balkanu koja je našla mjesto na listi zajedno s ocrnjenim zemljama". Tadić je podsjetio kako je “više puta govorio da su ljudi koji su danas na vlasti u Srbiji, oni koji su prodavali oružje ilegalno terorističkim skupinama i različitim paradržavniom entitetima u svijetu, a posljedica svega je da je Srbija sada na crnoj listi".

Spomenuo je i ubojstvo jednoga od vođa Srba na Kosovu, Olivera Ivanovića, koje je za njega “zakonomjerno toj vezi organiziranog kriminala, pranja novca i povezanosti Srbije s najcrnijim državama svijeta”.

- Sve ovo je uvezano u zajednički sustav, a to je povezanost države s organiziranim kriminalom, države koja proizvodi rizik za život ne samo građanina kakav je bio Oliver Ivanović, nego za sve građane. Ubojstvo Olivera Ivanovića je četvrto političko ubojstvo koje se u zadnja dva desetljeća dogodilo u Srbiji i mi smo jedina zemlja na tlu Europe gdje se dogodilo nešto što bi moralo izazvati sram kod svih predstavnika države – rekao je Tadić, i podsjetio kako je Ivanović upozoravao na prijetnje svojih sunarodnjaka koji se nisu slagali s njegovom politikom, ali država i sigurnosne službe kojima se obraćao nisu ga zaštitili.M.Flego

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

14. PROSINCA FORMIRA SE VOJSKA KOSOVA

Amerikanci Kosovu dali 24 blindirana vozila

2

PREDSJEDNIK SRBIJE JAVNO JE ISMIJAVAN I KRITIZIRAN

S prosvjednog mimohoda "Stop krvavim košuljama" oštre poruke za Vučića

3

BIH VIŠE NIJE ZEMLJA VISOKOG RIZIKA

Terorizam u opadanju nakon poraza ISIL-a