Svijet
DIPLOMATSKO RJEŠENJE NA VIDIKU?

Sporazum koji će Kosovo uvesti u UN i Beograd u EU
Objavljeno 26. veljače, 2018.

Vezani članci

PORUKA NJEMAČKOG ŠEFA DIPLOMACIJE UZNEMIRILA SRBIJU

Jačanje pritiska na države koje još nisu priznale Kosovo

Čini se da ni srpski, ni kosovski dužnosnici nikad nisu bili toliko pomirljivi i spremni na kompromis kao što je to slučaj u zadnja dva mjeseca. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom “pogled u budućnost”, kao i da postoje različiti modaliteti tog dokumenta. On je također rekao kako će Srbija, ako želi u Europu, morati platiti cijenu, kao i da će svoj prijedlog iznijeti pred građane - piše beogradski Blic, analizirajući stanje u beogradsko-prištinskim odnosima uoči nastavka pregovora u Bruxellesu.

Kosovski predsjednik Hashim Thachi nedavno je prvi put rekao kako “nije realno u ovom trenutku očekivati srpsko priznanje Kosova”, ali vjeruje da će već ove godine biti postignut povijesni sporazum sa Srbijom koji “ne bi morao značiti priznanje neovisnosti, ali koji bi Prištini omogućio mjesto u Ujedinjenim narodima”.

Dijalog dviju država u Bruxellesu pod monitoringom EU-a, trebao je nakon nekoliko mjeseci prekida biti nastavljen 16. siječnja, ali je naglo prekinut nekoliko sati nakon što je u Kosovskoj Mitrovici ubijen jedan od vođa Srba na Kosovu Oliver Ivanović. Naime, u početku se mislilo da je počinitelj Albanac, pa je srpsko izaslanstvo istoga dana napustilo Bruxelles govoreći kako je to još jedan znak kako Priština ne želi pregovore i potizanje sporazuma na čemu ustraje EU.

Sve su brojnije manje-više otvorene najave dužnisnika država članica EU-a, ali i vrha EU-a, kako Srbija mora bilateralno rješiti sve razmirice prije ulaska u EU, a to znači potpisati sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini nedavno je izjavila kako očekuje da Beograd i Priština postignu pravno-obvezujući sporazum o normalizaciji odnosa do kraja 2019. Za posjeta Beogradu i Prištini njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel uzburkao je srpsku političku i svaku drugu javnost kada je srpskim dužnosnicima dao do znanja kako se za ulazak u EU očekuje srpsko priznanje Kosova, možda ne baš priznanje, a ono bar prihvaćanje političke realnosti kako je Kosovo država u susjedstvu Srbije, i da više nije dio Srbije.

Prema pisanju Blica, Europska unija i njen najbliži partner SAD zahtijevaju od Beograda i Prištine hitno potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma, a dužnosnici srpske i kosovske strane građane polako se pripremaju na to, ali prostora za kompromis ima malo, i, kako sada stvari stoje, u igri su stolica u UN-u za Kosovo i autonomija i poseban status za Srbe i Srpsku pravoslavnu Crkvu na Kosovu.

Miroslav FLEGO
Svi mogu mnogo izgubiti

I Beograd i Priština mnogo će izgubiti ako ne potpišu povijesni sporazum, piše Blic, jer Srbija će stajati na putu prema EU, dok su kosovske vlasti nezadovoljne, jer ih i dalje nije priznalo više od 100 država članica UN-a, među kojima je i pet zemalja EU-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SIRIJI NAPETOSTI IZMEĐU DVIJE ČLANICE NATO-A

Erdogan: Turska će ući u sirijski grad Manbidž ako SAD ne ukloni kurdske borce

2

NATO ĆE RAZMOTRITI RAZINU ANGAŽMANA NA KOSOVU

Skupština Kosova usvojila zakone vezane uz formiranje Vojske Kosova

3