Regija
NOVI PROJEKTI BARANJSKE ČISTOĆE

Otvaraju poslovni
centar na tržnici
Objavljeno 25. veljače, 2018.

BELI MANASTIR

Potaknuti odličnim prošlogodišnjim poslovnim rezultatima, u Baranjskoj čistoći predstavili su plan za tekuću godinu. U njemu je niz novih sadržaja i pogodnosti za korisnike koji ih, što je najvažnije, neće osjetiti na vlastitom džepu.

- Mislim da je najznačajnija vijest iz Baranjske čistoće činjenica da smo postigli nevjerojatan rezultat za 2017. godinu, a riječ je o 200.000 kuna dobiti - kaže direktor tvrtke Damir Paulić, naglašavajući kako se to nije dogodilo otkad Baranjska čistoća postoji. Uspjeh je, dodaje, to veći što je nova Uprava prilikom preuzimanja dužnosti u kolovozu prošle godine zatekla gubitak od 60-ak tisuća kuna, a u međuvremenu su zaposleni novi djelatnici.

Cijena ostaje

- Mnogi nisu vjerovali kada sam predstavio svoj prvi hitni plan i izmjenu za završetak 2017. godine, isključivo zbog promjene smjera i poslovne orijentacije. No tu ne mislimo stati. Plan za ovu godinu postavljen je na 12,5 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je poprilično značajno povećanje, ali s temeljnim određenjem kako nema povećanja cijena za građane. Ne samo da se neće povisiti cijena odvoza otpada, nego ćemo osigurati brojne nove sadržaje za naše korisnike - optimistično najavljuje Paulić.

Jedan od novih sadržaja je i poslovni centar koji će na gradskoj tržnici biti otvoren posljednjeg dana veljače. Paulić pojašnjava kako će njegova funkcija biti približavanje tvrtkinih usluga građanima, dok će jedna od glavnih inovacija implementirana u njega biti projekt Gradske režije.

- Ovaj projekt odvijat će se postupno. Za početak, na tom će se mjestu moći plaćati usluge Baranjske čistoće, a poslije i svih ostalih režija vezanih uz grad, poput vodoopskrbe, komunalne naknade, stambene pričuve, grobnih naknada, naknada za vrtić i slično - kaže Paulić, ističući da će građanima biti omogućeno plaćanje režija bez provizije. Poslovni centar na tržnici radit će i subotom, a lokacija je izabrana zato što na nju dolaze brojni Baranjci koji će, osim kupnje voća, povrća i ostaloga, na istome mjestu moći platiti i režije. Najavljuje otvaranje sličnog centra u Dardi, o čemu je već razgovarao s načelnikom Općine Darda Antom Vukojem.

Glomazni otpad

- Cijeli je projekt bio predstavljen još 2012. godine, ali nije bio realiziran, jer je nedostajalo sugovornika. Danas sličnih rješenja ima i u drugim gradovima. No naš se projekt razlikuje, jer je ugrađen mehanizam gospodarskog razvoja i pokrivanja troškova novih radnih mjesta, što predstavlja pravi model poslovne inovacije - kaže.

Nadalje, ističe i prvo baranjsko reciklažno dvorište, registrirano pri Agenciji za zaštitu okoliša. U funkciji je već 15-ak dana, a na njemu Belomanastirci mogu besplatno odložiti čak 48 vrsta otpada (baterije, akumulatori, kiseline, lužine, motorna i jestiva ulja, otpadni lijekovi, plastika, metal, autogume, papir, elektrootpad…). Iako na reciklažno dvorište građani mogu odložiti i glomazni otpad, u tijeku je postupak prihvata narudžbi za besplatni odvoz glomaznog otpada s kućnog praga.

- Dovoljno je samo nazvati Baranjsku čistoću radi evidentiranja otpada i postaviti ga uz prometnicu ispred svojih kuća - napominje Paulić, podvlačeći kako je spomenuto samo dio novih planova i projekata čije je zaživljanje u planu za ovu, ili neku od idućih godina.

Ivica GETTO
Licenca za prijevoz u Europi

Projekt Gradske autostaze jedan je od znatno ranije najavljivanih, ali je izazvao brojne kontroverzne komentare. Unatoč njima, službeno je zaživio 20. veljače.

- Riječ je zapravo o projektu Autobusni ugovorni prijevoz, dok su Gradske autostaze samo njegov potprojekt. Ovo nam je sasvim novo iskustvo i za početak smo prilično zadovoljni. Očekujemo dobre rezultate, ali i razvijanje ove usluge kako smo najavljivali, a vezano uz prijevoz u Belom Manastiru i prigradskim naseljima - kaže Paulić, dodajući kako je Baranjska čistoća ishodila i licencu za prijevoz u Europi. Kaže kako je usluga prijevoza javna, uz ugovor i narudžbu. Osim prijevoza sportskih i ostalih udruga građana, očekuju angažiranje u turističkoj promociji kako na području Baranje (prijevoz turista), tako i diljem Europe, jer tako promoviraju jedini baranjski grad, ali i cijelu regiju između Dunava, Drave i Mađarske.

O otvaranju sličnog centra u Dardi već je razgovarano s načelnikom Općine Antom Vukojem

200

tisuća kuna dobiti na kraju prošle godine imala je Baranjska čistoća, uz nova zapošljavanja

12,5

milijuna kuna ukupnih prihoda plan je Baranjske čistoće za ovu godinu

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike