Mozaik
CRO TOP 10

Zlatko Novak opet najbolji
Objavljeno 25. veljače, 2018.

U sklopu sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu održano je cjelodnevno kuharsko natjecanje CRO TOP 10, na kojem je najbolji od najboljih te dobitnik prestižne nagrade i prijelazne skulpture CRO TOP 10 Zlatko Novak, kuhar iz varaždinskog restorana Bedem. Uspio je u jakoj konkurenciji obraniti prošlogodišnji naslov.

CRO TOP 10 pozivno je natjecanje, a svoj su poziv sudionici zaslužili natječući se na Hrvatskom kuharskom kupu, Državnom kuharskom prvenstvu i međunarodnim natjecanjima pod okriljem WACS-a (Svjetsko udruženje kuhara), poput Kulinarske olimpijade ili Svjetskog kulinarskog kupa. Na poligonu Hrvatskog kuharskog saveza, a u sklopu sajma, demonstrirale su se zavidne kuharske vještine, znanja, umijeća, brzina i spretnost.

60 minuta

Desetero najboljih hrvatskih kuhara borilo se za titulu najboljeg, pripremajući jela na zadane namirnice u kvalifikacijskom dijelu te na nepoznate namirnice u finalnom dijelu. Nakon što su uz podršku publike svi natjecatelji u samo 60 minuta pripremili svoja jela, stručni je ocjenjivački sud, u sastavu Miro Dolovčak, Vladimir Balent i Gostimir Dragić, bodovao i komentirao njihove radove, a troje je najboljih ušlo u finale.

Uistinu uzbudljiva borba odvijala se u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma. Zlatko Novak u kvalifikacijskom dijelu zaostajao je za Damjanom Draganićem samo za bod, a pratio ih je Tomislav Karamarko. I dok se činilo da je Draganić odnio sigurnu pobjedu nadmašivši Novaka u glavnom jelu u finalu, preostao je desert u kojem je Zlatko briljirao, a Draganić i Karamarko ipak su malo slabije realizirali svoje naume i tako prepustili Novaku titulu najboljeg.

Finalisti su pripremali glavno jelo od lososa i desert s namirnicama koje su saznali tek ulaskom u kuhinju.

Na Bocuse d'Or

Prvo mjesto u ukupnom poretku osvojio je Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin (226, 66 bodova), drugi je bio Damjan Draganić, NIDUM Casual Luxury Hotel (215, 33 boda), dok je treći bio Tomislav Karamarko, Falkensteiner Hotel & Spa Iadera (209, 00 bodova)

Pobjedničku prijelaznu skulpturu i vrijedne sponzorske nagrade uručila je Tatjana Operta, zamjenica pročelnice Gradskog ureda Grada Zagreba za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Uz bogate nagrade sponzora Hrvatskog kuharskog saveza Podravke, Dukata, Dick noževa te Simple greena koje je primio pobjednik, Zlatko Novak ujedno će biti prijavljen kao predstavnik Hrvatske na sljedećem natjecanju Bocuse d'Or, najprestižnijem kuharskom natjecanju u svijetu. Nastup na Bocuse d'Or kruna je i san gotovo svakog kuhara i vjerujemo da će Zlatko Novak dostojno predstavljati Hrvatsku na polufinalnom natjecanju u Torinu u lipnju ove godine.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike