Zdravlje
KONTROLA LIJEKOVA

Autentičnost lijekova na provjeri
Objavljeno 26. veljače, 2018.
Od veljače 2019. svako pakiranje lijeka koji se izdaje na recept bit će označeno serijalizacijskim brojem

Od veljače 2019. svako pakiranje lijeka koji se izdaje na recept bit će označeno serijalizacijskim brojem i uneseno u Europski sustav za provjeru autentičnosti lijekova. Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL) potpisala je višegodišnji ugovor s tvrtkom Solidsoft Reply, članicom grupacije Reply, specijaliziranom za izradu rješenja na Microsoft Azure platformi za pohranu podataka u oblaku.

Upravo će spomenuta IT znanja tvrtke Solidsoft Reply omogućiti uspostavu Nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova, odnosno spriječiti izdavanje krivotvorenih lijekova, a time štititi i sigurnost bolesnika, poručila je predsjednica Upravnog odbora HOPAL-a Maja Drašković.

Protiv krivotvorenja

“Drago mi je što je Hrvatska uz bok zemljama EU-a krenula u postupak serijalizacije lijekova, čime se izravno doprinosi borbi protiv krivotvorenih lijekova i europskoj zdravstvenoj politici. HOPAL je osnovan radi uspostave sustava za provjeru autentičnosti lijekova u Hrvatskoj, a sklapanjem ugovora s tvrtkom Solidsoft Reply za uvođenje, razvoj, ispitivanje i upravljanje Hrvatskim sustavom za provjeru autentičnosti lijekova dobivamo cjelovito osmišljeno rješenje, pragmatičan pristup upravljanju projektom, transparentno određivanje cijena te sposobnost premošćivanja svih prepreka komercijalnim i praktičnim metodama, što sve čini dobru podlogu za dugoročno partnerstvo u IT rješenjima”, rekla je Maja Drašković.

Europski parlament i Europska komisija usvojili su 2011. Direktivu o krivotvorenim lijekovima (Direktiva 2011/62/EU) koja obvezuje sve sudionike lanca opskrbe lijekova da od veljače 2019. uvedu sigurnosna obilježja u vidu zaštite od otvaranja vanjskog pakiranja lijeka i jedinstvenog identifikatora koja se stavljaju na svaku kutijicu lijeka koji se izdaje na recept, što u praksi znači da će svaki pojedini serijalizacijski broj kutije lijekova koji se izdaju na recept biti unesen i dostupan u Europskom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova, kao i u nacionalnoj bazi podataka, te će u svakom trenutku biti moguće provjeriti njegovo podrijetlo, odnosno autentičnost lijeka.

Solidsoft Reply uspostavio je i Europsko središte za provjeru autentičnosti lijekova, u koje svi proizvođači i distributeri lijekova mogu proslijediti podatke o proizvodima i pakiranjima, kojih je prosječno 10 milijardi godišnje. Ti se podatci potom usmjeravaju u odgovarajući Nacionalni sustav za provjeru autentičnosti lijekova kako bi se mogla provjeriti autentičnost svakog lijeka, neovisno o zemlji EU-a u koju je isporučen.

Kao organizacija koja je uspostavila Europsko središte za provjeru autentičnosti lijekova, Solidsoft Reply osmislio je sustav nacionalnog projektnog rješenja koji udovoljava preciznim zahtjevima Direktive o krivotvorenim lijekovima i uveden je u mnogim zemljama EU-a kako bi se osigurala sukladnost s propisima.

Fleksibilan sustav

Izgrađen na Microsoft Azure oblaku, sustav nacionalnog projektnog rješenja je dinamičan i fleksibilan kako bi reagirao na zahtjeve industrije koji evoluiraju tijekom vremena te koristio nove značajke i prednosti Microsoft Azure strukture podataka. Aplikacija automatski vrši procjenu kako bi se uvijek mogao dobiti odgovarajuće brz odgovor.

Kao deveta zemlja koja surađuje s tvrtkom Solidsoft Reply na uspostavljanju ovlaštenog nacionalnog projektnog rješenja za verifikaciju lijekova, Hrvatska se pridružuje sve većem broju SolidSoft Reply tržišta koja uključuju Švedsku, Dansku, Irsku, Bugarsku, Sloveniju, Litvu, Češku i Island.

Odvjetničko društvo Synch djelovalo je kao pravni savjetnik organizacije HOPAL prilikom sastavljanja, pregovaranja i izvršavanja Sporazuma o hrvatskom projektnom rješenju.

“Synch je osigurao pragmatičnog, poslovno orijentiranog odvjetnika s velikim međunarodnim poznavanjem Direktive o krivotvorenju lijekova kao i pravnim iskustvom u IT sektoru. Henrik Hoyer dao nam je prijedloge usmjerene na komercijalne rezultate i savjete za ključna pravna pitanja te aktivno pridonio strateškom razmišljanju i donošenju odluka u HOPAL-u i kod naših dionika”, rekla je Maja Drašković, predsjednica Upravnog odbora HOPAL-a.J.Kn.