Zdravlje
SVJETSKI DAN SLUHA OBILJEŽAVA SE 3. OŽUJKA

Do razvoja javnozdravstvenih politika uz pomoć EU fondova
Objavljeno 26. veljače, 2018.

Svjetski dan sluha obilježava se 3. ožujka svake godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Cilj je širenje svijesti o važnosti prevencije gluhoće i gubitka sluha. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Poslušajte budućnost“ i fokusira se na problematiku porasta učestalosti gubitka sluha, važnost provođenja odgovarajućih preventivnih mjera, te osiguranje adekvatnog pristupa rehabilitacijskim uslugama i komunikaciji za osobe s oštećenim sluhom. Gubitak sluha povezuje se s genetskim faktorima, komplikacijama kod rođenja, određenim zaraznim bolestima, kroničnim infekcijama uha, uporabom pojedinih lijekova, izlaganjem prekomjernoj buci i starenju. Prema procjenama SZO-a, 360 milijuna ljudi diljem svijeta ima problema s gubitkom sluha, odnosno 5,3 % svjetske populacije, 91 % odnosi se na odrasle ljude i 9 % na djecu. Polovina svih slučajeva gubitka sluha može se spriječiti adekvatnim javnozdravstvenim mjerama. U cilju podizanja svijesti i razvoja novih javnozdravstvenih politika Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije sudjeluje u Obzoru 2020. (eng. Horizon 2020), projektu za istraživanje i inovacije koji financira EU. Projekt pod radnim nazivom EVidenced based management of hearing impairments: Public health policy making based on fusing big data analytics and simulaTION (EVOTION) generirat će dokaze koji podupiru integrirane odluke preko platforme za izradu holističkih politika upravljanja gubitkom sluha. EVOTION platforma uključit će analize velikih baza podataka i omogućiti prikupljanje i analizu heterogenih podataka vezanih uz gubitak sluha. Platforma će pomoći zdravstvenim radnicima i kreatorima zdravstvenih politika u identifikaciji, simulaciji, odabiru i nadzoru učinkovitosti trenutnih i novih intervencija kod gubitka sluha. Ovo je jedinstveni projekt takve vrste koji se provodi u Hrvatskoj i šire. Projektni konzorcij sastoji se od 13 partnerskih institucija iz osam europskih zemalja.

S obzirom na specifičnost projekta, u njegovu provođenju od iznimne važnosti je multidisciplinarni pristup, tako da u konzorciju imamo znanstvenike iz raznih znanstvenih područja kao što su prirodne, tehničke, biomedicinske i društvene znanosti. Trenutno je u fazi prikupljanje podataka od pacijenata preko senzora i mobilnih aplikacija u UK i Grčkoj. Istovremeno radimo na razvoju platforme i modeliranju javnozdravstvenih politika. Cilj nam je razviti platformu za dobrobit pacijenata, zdravstvenih radnika i stručnjaka koji donose odluke u razvoju određenih smjernica i politika. Za sada je takav pristup problematici gubitka sluha ograničen, EVOTION platforma će ponuditi objedinjene mjere i nova rješenja u prevenciji gubitka sluha – istaknuo je dr. sc. Dario Brdarić, voditelj projekta u ime ZZJZ-a.

Ukupna vrijednost EVOTION projekta iznosi 5,4 milijuna eura i financira se u 100-postotnom iznosu preko Obzor 2020. (eng. Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. do 2020.

Tema obilježavanja je “Poslušajte budućnost” i fokusira se na problematiku porasta gubitka sluha