Mozaik
POLINEŽANI ŽELE GUINNESSA

Ukulele će zajedno svirati 10.000 ljudi
Objavljeno 24. veljače, 2018.

Francuska Polinezija odlučila je u subotu pokušati potući svjetski rekord u zajedničkom sviranju glazbenog instrumenta ukulele. U tu je svrhu pozvala 10.000 izvođača u nadi da će ponovno osvojiti titulu iz 2015., koju joj je lani oteo Hong Kong. Polinezija je rekord u zajedničkom muziciranju na ukuleleu postavila u travnju 2015., kada su jednu melodiju zajedno svirala 4792 izvođača, ali Hong Kong ju je lani premašio okupivši 8065 glazbenika. Sada se organizatori ne šale, pa su pozvali 10.000 ljudi na najveći stadion na Tahitiju, glavnome otoku u arhipelagu. Svi moraju biti odjeveni u lokalnu odjeću (pareo i košulja ili haljina cvjetnog uzorka) i donijeti svoj ukulele.

Svi moraju naučiti svirati dva akorda Tuheija, pjesme koja je za tu prigodu odabrana, a da ne bi bilo zabune, televizijska kuća TNTV već je mjesec dana emitira u eteru. Polinežanima nije cilj samo ući u Guinnessovu knjigu rekorda, jer “potući taj rekord pitanje je ponosa, ali važno je i da se mladi naraštaji zainteresiraju za umjetničku baštinu”, objašnjava Noelline Parker, koordinatorica projekta. Ukulele je maleni instrument s četiri žice koji podrijetlo vuče iz Portugala, no Polinežani, od Havaja do Tahitija, prilagodili su ga pa se danas smatra simbolom njihova identiteta.

- Svaki Tahićanin ima u svome domu ukulele, on je simbol proslave i druženja, okuplja obitelj i prijatelje uz polinezijske pjesme - kaže Emile Arripeu, kojemu je pripala čast da u subotu zada ritam glazbenicima, a već tjednima s njima uvježbava izvedbu, ponekad u skupinama od pet stotina ljudi.H

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike