Sport
NOVA SRAMOTA HRVATSKE KOŠARKE

Dotaknuli smo dno!
Objavljeno 23. veljače, 2018.
Hrvatski košarkaši poraženi su od Rumunjske, a novi kvalifikacijski ispit za SK je u ponedjeljak protiv Nizozemske

Nova blamaža hrvatskih košarkaša, koji su i dalje bez pobjede u D skupini kvalifikacija za Svjetski kup (Svjetsko prvenstvo) u Kini sljedeće godine. Izabranici Ivice Skelina uspjeli su izgubiti kod kuće od Rumunja, koji su reprezentacija skromnih mogućnosti, ali danas su i takvi (pre)tvrd orah za Hrvatsku.

S obzirom na dosadašnji tijek naših nastupa u kvalifikacijama, bilo je jasno da neku kvalitetnu predstavu ne treba očekivati, ali da će nam u Zadru šamar opaliti Rumunji, to nisu očekivali ni najveći pesimisti. Dobro, ne treba biti ni prestrog prema gostima, oni su samo uzeli ono što im se nudilo u Višnjiku, a domaćin je, bogami, bio itekako darežljiv. Stoji da se ova selekcija nije imala vremena uigrati, ali pojedinačna kvaliteta trebala je biti na našoj strani. Kada “zapne“, uvijek se može i “na mišiće“ nešto napraviti, ali u igri Hrvatske u petak navečer nije bilo ni mišića, a ni još puno toga.

Da će biti muke, vidjelo se već nakon prve dionice, u kojoj je domaćin pogodio samo četiri od 17 lopti, a do prvog vodstva trebalo je proći čak osam minuta (14:13). U 18. minuti vodili smo 20:18, a onda smo prije odlaska na odmor napokon realizirali nekoliko napada u nizu i, s obzirom na igru, tih 28:21 bilo je velika prednost. Na početku treće četvrtine Skelin je dao priliku i najmlađem reprezentativcu, mladom Osječaninu Karlu Uljareviću, koji je u Zadru imao debi za seniorsku izabranu vrstu. Kako su na mjestu playmakera igrali Mavra, Delaš te na trenutke i Babić, to je bila i očekivana odluka. Upravo su uvodne minute te dionice dale naznaku da bi se utakmica mogla i dobiti. U 23. minuti bilo je najvećih 34:22, ali pravi horor tek je slijedio. Rumunji uzvraćaju serijom 11:0, pet minuta Hrvatska je bila bez ubačaja, a kada ne ide, onda nervoza i nesigurnost sve više dolaze do izražaja. Gosti su na startu posljednje četvrtine preuzeli vodstvo, nije bio veliko, ali je nakon trice Mandachea u 38. minuti bilo zabrinjavajućih 46:54. Gosti su se također, izgleda, uplašili pobjede, a to je dalo nadu u povratak. Uljarević tricom (domaćin ih je gađao nevjerojatnih 2-26, odnosno osam posto!), a potom jednim realiziranim bacanjem smanjuje na 52:54, do kraja je ostalo još 72 sekunde, a u takvim završnicama sve se odlučuje na liniji slobodnih bacanja. Šest sekundi prije kraja Cate je pogodio samo jedno za 56:58, imala je Hrvatska šut za pobjedu, ali trica Krušlina je iscurila i sramota se nije mogla izbjeći. U ponedjeljak u Zadar stižu Nizozemci, njih moramo pobijediti ako želimo ostati u igri za drugi krug kvalifikacija. No, kako Hrvatska igra, ni nova blamaža nije isključena.

Nino BENČINA
HRVATSKA                             56
RUMUNJSKA                          58

ZADAR – Dvorana “Krešimir Ćosić”. Gledatelja: 6000. Suci: Poursanidis (Grčka), Vitkauskas (Litva), Davydov (Rusija)

HRVATSKA: Uljarević 6 (1-2), Perić 19 (5-6), Mavra, Krušlin 6 (1-1), Delaš, Pilepić 4 (2-4), Žorić 11 (3-4), Planinić, Bilan, Buva 8 (4-5), Babić 2, Šakić (0-2)

RUMUNJSKA: Watson 4 (2-2), Mandache 5 (2-5), Dragoste, Orbeanu, Paliciuc 3, Niculescu 7, Olah 2, Nicoara 8 (1-2) Cate 13 (5-10), Casale, Kuti 16 (0-1), Darwiche

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 16:16, 12:5, 10:16, 18:21

Možda ste propustili...

PRVA ŽNL OSJEČKO BARANJSKA

Šestica u Osijeku i Donjoj Motičini

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

IZBORNICI USTRAJNI U SVOM ZAHTJEVU

Odluka o broju igrača 22. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana