Ekonomija
23. SAJAM GOSPODARSTVA, OBRTNIŠTVA I POLJOPRIVREDE

Počeo Viroexpo 2018 - Sajam koji otvara vrata poslovnoj suradnji
Objavljeno 24. veljače, 2018.

Postoji samo jedna stvar na svijetu koja povezuje narode, bez obzira na kulturnu, jezičnu, nacionalnu, pa i povijesnu različitost, a to je gospodarstvo. I upravo to gospodarstvo temelj je ne samo za stvaranje boljeg svijeta, nego i budućnosti za generacije koje dolaze. Moramo postati svjesni gospodarstva i omogućiti mu da radi. Laički bi ljudi rekli ovakvo – dajte gospodarstvu da zaradi, jer ako gospodarstvenici budu dobro radili bit će dobrih plaća, više novca i za mirovine, za zdravstvo, školstvo, za sve ono što je potrebno da bismo imali jako društvo - ovu izjavu Ivice Kirina, gradonačelnika Virovitice, izdvajamo kao najdojmljiviju s jučerašnje ceremonije otvorenja 23. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2018, koji se do nedjelje održava u Virovitici. Veljača je postala mjesec u kojemu Virovitičani najbolje pokazuju svoje domaćinstvo, Viroexpo, ili kako ga domaći od milja nazivaju „sajam s dušom“, u tri dana trajanja privuče više posjetitelja nego što Virovitica ima stanovnika. A ono što je za organizatore najvažnije – posjetitelji i izlagači svake se godine ponovno vraćaju. Broj posjetitelja svake je godine veći od 25 tisuća, broj izlagača ustalio se na više od 700, a oni ove godine dolaze iz 29 različitih zemalja.

Gospodarski susreti

Naravno da je na domaćinu velika obveza sve to uskladiti. Nakon što je osam godina vodio tvrtku tehničkog organizatora sajma, ove godine Igor Andrović prvi put gostima se obratio u funkciji župana Virovitičko-podravske županije. On je podsjetio kako su ove godine, uz tradicionalnu zemlju partnera, promovirana još dva partnera – županija i grad. To su, redom: Albanija, Sisačko-moslavačka županija i Grad Zagreb.

- Hvala im, jer su prepoznali značaj ovoga u Hrvatskoj jednog od najznačajnijih gospodarskih sajmova. Viroexpo je najznačajnija pozornica za mnogobrojne obrtnike, male poduzetnike i poljoprivrednike ne samo iz Slavonije i Podravine, nego iz cijele Hrvatske. Viroexpo je mjesto gospodarskih susreta koji za cilj imaju gospodarsku suradnju mnogobrojnih subjekata - istaknuo je župan.

Bila je ovo prigoda da se ujedno predstave i novi razvojni planovi ove županije. Andrović tako u prvi plan stavlja gradnju tri nova poduzetnička inkubatora – u Orahovici, Pitomači i Slatini, koji će uz postojeći u Virovitici činiti mrežu inkubatora koji će davati poticaje mladim gospodarstvenicima da ostanu u Hrvatskoj i rade u Virovitičko-podravskoj županiji. Institucionalnu podršku gospodarstvu i poduzetništvu daju Hrvatska obrtnička i Hrvatska gospodarska komora. Okupljene pozdravljaju njihovi potpredsjednici Darko Knežević i Ivan Škorić.

Kneževića veseli nastojanje Vlade i Ministarstva obrazovanja vezano uz novi projekt oko naukovanja u strukovnim školama, Škorić, pak, sa zadovoljstvom ističe ulazak hrvatskih vinara na vinsku kartu svijeta.

Golem potencijal

Albanija je devet godina kao izlagač sudjelovala na virovitičkom sajmu, dok su ove godine zemlja partner.

Ilir Melo, veleposlanik Albanije u našoj zemlji, kaže kako je ovdje 20-ak tvrtki i institucija, a pozvao je hrvatske poduzetnike da se okrenu prema Albaniji.

Albansko gospodarstvo već duže vremena ima makrogospodarsku stabilnost i poreznu politiku koja favorizira strana ulaganja.

- Siguran sam da postoji golem potencijal u razvoju odnosa dvaju gospodarstava - istaknuo je veleposlanik Melo. I Ivo Zimić, župan Sisačko-moslavačke županije, zadovoljan je što im je pružena ovako sjajna prilika za promociju. Došli su s 43 izlagača, od, kako kaže župan, velikih poput Petrokemije, predstavnika drvnog sektora, inovatora, pa do malih poduzetnika početnika.

Naposljetku, čast da ovogodišnji sajam proglasi otvorenim, pripala je Tomislavu Tolušiću, ministru poljoprivrede, ali u ovoj situaciji i izaslaniku Vlade RH. Kao bivšem „virovitičkom“ županu Viroexpo je jedan od najjačih brendova ove županije.

- Ovo je sajam koji uz sve druge sajmove u našoj zemlji pridonosi boljem i kvalitetnijem gospodarskom kretanju u Hrvatskoj - rekao je Tolušić, a kao resorni ministar bio je također sažet. Stanje u poljoprivredi također ide nabolje. Novca ima dovoljno u fondovima koji financiraju poljoprivredu, plaćamo poticaje na vrijeme, donosima zakone koji idu u korist hrvatskom poljoprivredniku - rekao je Tolušić, proglašavajući sajam otvorenim.

Na 23. Međunarodnom sajmu Viroexpo u Virovitici su stotine izlagača. “Sajam s dušom” osvojio je sve, svi žele doći u Virovitici, u Virovitičko-podravsku županiju, županiju otvorenih vrata. Viroexpo je ponovno rekordno posjećen i tražen, a to potvrđuju i sami izlagači. Javna ustanova Park prirode Papuk i ove godine kao stalni sudionik na sajmu predstavlja svoje ljepote, kao i vrijedne investicije za uređenje parka koje su pred njima.

- I ove godine, drugu zaredom, zajedno s Općinom Čačinci i Planinarskim domom Jankovac sudjelujemo na ovom prestižnom sajmu kako bismo prezentirali ljepote našeg parka, te prikazali sve vrijedne investicije koje će nas obilježiti u idućem razdoblju. Tako moram izdvojiti da smo ovih dana potpisali ugovor s tvrtkom Osijek Koteks koja će obavljati radove asflatiranja ceste prema Jankovcu i granici županije, a osim toga kroz dva-tri mjeseca očekujemo i početak gradnje geoinfocentra u Voćinu. Dakle projekt od 90 milijuna kuna punom je parom počeo, što će itekako pridonijeti promociji kako parka tako i županije - rekao je Alen Jurenac, ravnatelj PP-a Papuk.

Razvoj turizma

Općina Čačinci ponosi se svojim turističkim resursima, posebice Jankovcem.

- Općina mnogo ulaže u razvoj kontinentalnog turizma i upravo na ovaj način pokušavamo približiti naše potencijale široj javnosti. Ovo je jedinstvena prilika da prikaženo ne samo Jankovac, nego i kvalitetu lovnog, ribolovnog i druge vrste turizma koje nas krase. Viroexpo je sajam na kojemu se definitivno mora biti, sajam koji jako mnogo pruža i ponosni smo što smo ovdje - rekao je načelnik Općine Čačinci Mirko Mališ.

Opći zaključak da je Viroexpo sajam po mjeri svih, sajam koji uistinu s pravom nosi naziv “sajam s dušom”, sajam koji otvara vrata, stvara prijateljstva, poslovne suradnje...

Vladimir GRGURIĆ/Dario KUŠTRO
SJAJNA PRILIKA ZA NOVE KONTAKTE

U nizu zemalja, županija i gradova koji se predstavljaju na 23. Viroexpu nalazi se i Đakovo.

- Viroxpo je izrastao, mogu slobodno reći, u najveći sajam u Republici Hrvatskoj, i moram pohvaliti ekipu iz ovoga grada i Županije koji su pokazali kako se jednim složnim i koordiniranim radom može i ovdje u Slavoniji napraviti velike stvari. Mi se ovdje predstavljamo zajedno s državnom ergelom lipicanaca Đakovo-Lipik, a ovdje je i nekoliko naših proizvođača i obrtnika, a ono što me posebno veseli jest to da smo u Viroviticu došli s punim autobusom, što govori koliki je bio interes Đakovčana da dođu ovdje i predstave se. Za nas, kao grad, ovo je sjajna prilika da ostvarimo nove kontakte, suradnje i pokrenemo nove projekte koji bi značili bolje sutra ne samo za naš grad, nego i za cijelu Slavoniju - rekao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

“Namještaj po mjeri” za hotele

Tvrtka Contorte iz Virovitice uspješan je proizvođač namještaja od domaćeg slavonskog hrasta i bukve, tvrtka koja ima viziju i razvija se iz dana u dan.

- Velika nam je čast biti i drugi put ovdje, u svome gradu, na ovako velikom i značajnom sajmu. Izlažemo svoj asortiman koji imamo na nekoliko lokacija, a riječ je o namještaju od slavonskog hrasta i bukve, i želimo zapravo pokazati svim posjetiteljima da ovdje imamo visokokvalitetan namještaj, da se ne mora ići u nekakve velike vanjske kuće, a naravno, sve to je po boljoj kvaliteti i pristupačnijoj cijeni. Ovdje predstavljamo i novi ogranak naše proizvodnje pod nazivom “Namještaj po mjeri” kojim opremamo urede, hotele, apartmane..., a taj se projekt pokazao više nego dobrim. Trenutačno smo u grupaciji s 500 zaposlenih, ali u budućnosti imamo ozbiljne namjere širiti proizvodnju i tu u prvom redu mislim na modernizaciju same proizvodnje, a širenjem posla porast će tako i broj zaposlenih. Cilj je također što bolje i jače educirati radnike kako bi odgovorili stručnosti i kvaliteti proizvoda, odnosno kako bi radili s novim strojevima i novim tehnologijama - kaže vlasnik i direktor tvrtke Hrvoje Vampovac.

“Pun ceker - kupujmo lokalno”

Prvi put Viroexpo ima i županiju partnera, Sisačko-moslavačku, a iz te županije na Viroexpu predstavlja se Zajednica proizvođača te županije.

- Zahvaljujući sjajnoj suradnji dva župana, našeg i virovitičko-podravskog, i mi smo pronašli svoje mjesto ovdje i mogu reći da smo oduševljeni. Sisačko-moslavačka županija, kao zeleno-plava zipka Hrvatske, ovdje nudi zapravo sve što ima, od gospodarstva i obrtnika do turizma. Posebice bih izdvojio naš projekt “Pun ceker - kupujmo lokalno”, koji trenutačno okuplja 100 poljoprivrednika, odnosno malih proizvođača isključivo s područja naše županije s kojima imamo i četiri prodavaonice na našem području u kojima se prodaje više od 1000 domaćih proizvoda. Mi se moramo razvijati na temelju domaće proizvodnje, i to je jedna od priča na kojoj možemo zaraditi i zadržati mlade u našoj zemlji - rekao je Marko Pajić, upravitelj Zajednice. Među izlagačima na sajmu Viroexpo važno mjesto zauzimaju i vinari.

Možda ste propustili...