Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Dobro nam je ovdje
Objavljeno 24. veljače, 2018.

Tri odabrana učenika – Petra, Ivana i Jakova, Isus vodi na jednu visoku goru i pred njima se preobražava. Pripovijeda evanđelist Marko: “Haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti.” Čak su im se ukazali Mojsije i Ilija, dva najveća židovska lika. I onda, sav ushićen, Petar veli: “Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.” Međutim, Petar nije stigao sagraditi boravište na tome čudesnom brdu. Viđenje je prestalo. Isus – u svom uobičajenom obličju – silazi s njima s brda i nagovještava im svoju skorašnju smrt i uskrsnuće.

U životu svakoga čovjeka ima takvih posebnih trenutaka, trenutaka velike sreće i ushićenja. To može biti uspješan završetak školovanja, ženidba, rođenje djeteta ili unuka. Za vjernike takav trenutak može biti neko posebno duhovno iskustvo. Takvi trenuci ostaju duboko urezani u svijest i srce. I onda – naravno – bili bismo najsretniji da takav osjećaj nikada ne prestane. “Dobro nam je biti ovdje.”

Međutim, koliko god to bilo i lijepo i plemenito, to nije ono što je redovito. Život je – neki bi rekli – zapravo prozaičan. Običan. Mudrost je – rekao bih – osmisliti i osmišljavati upravo ono redovito u našem životu. Mudrost je uviđati ljepotu i posebnost onoga redovitoga i svakodnevnoga, jer – život je dar. Dar koji se živi svakodnevno, u ovome trenutku. Tamo gdje ima ljubavi, vjernosti, odanosti i predanosti, životna svakodnevnica postaje prekrasna avantura. Čovjek koji predano radi i ispunjava svoje dužnosti – ma kakve one bile! – postaje suradnikom Božjim u stvaranju svijeta. A kada pri tome nastoji voljeti bližnjega kao sebe sama, onda postaje sličan Bogu, koji sve čini iz ljubavi. U svojoj svakodnevnici i kroz svoju svakodnevnicu postajemo bogoliki, uzvišeni, ispunjamo svoj život smislom. Tako možemo susretati tolike obične ljude koji, živeći svoje obične, “male” živote, pokazuju toliko entuzijazma, dobrote, ljubavi, mira i sreće. Svatko od nas ima nekih posebnih trenutaka koji su obilježili njegov život. Oni nam mogu biti nadahnuće za ovaj redovan život. Međutim, mudro je zato nastojati ispuniti mirom i radošću sadašnji trenutak i današnji dan. A to je u našim rukama.

Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...