Novosti
OPORBA JOŠ BEZ DOGOVORA

Gjenero: Za opoziv nemaju puno šanse
Objavljeno 24. veljače, 2018.

Oporba se još nije dogovorila čiju će odgovornost, tj. opoziv, zatražiti u Saboru. Iako je na udaru, posebice SDP-a, cijela Vlada, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, čini se da su se ovaj put koncentrirali na potpredsjednicu Vlade i ministricu Martinu Dalić, koja je najviše od svih u Vladi bila povezana sa slučajem Agrokor.

Upitan o najavama oporbe za pokretanje procesa opoziva Martine Dalić, odnosno može li ta inicijativa poljuljati stabilnost njegove vlade, premijer Plenković je u Bruxellesu rekao: “To je još jedna, čini mi se, peta. Prema tome, utakmica traje, a oni neka vide kojim smjerom hoće imati odgovornost u ovako važnom političkom procesu.”

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ističe kako je Plenković kao predsjednik Vlade izravno odgovoran za širenje političke korupcije i duboku nestabilnost zemlje. “Smjena jednog kraka hobotnice neće ništa bitno promijeniti. Osim toga, raspolaže i drži na pozicijama dokazano kronično nesposobne ministre, od Kujundžića do Murganić. HDZ-ove afere u posljednjih nekoliko mjeseci neću ni nabrajati, ni jedan segment društva nije se popravio. Premijer koji osjeća bilo svog naroda i tu je radi njega, mora biti u stanju stati, sagledati rezultate vlastitog rada, vidjeti društveno nezadovoljstvo i pad morala”, kaže Sinčić.

Na upit hoće li sudjelovati u najavljenoj zajedničkoj akciji oporbe, odgovara - svakako, iako je tu, kaže, najvažniji javni pritisak. “Građani su ti koji moraju tražiti rezultate, a ako ih nema, promjene”, zaključuje Sinčić.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je da nisu tu da kritiziraju radi kritike, nego da nude kvalitetna i adekvatna rješenja. “Kao odgovoran političar, vodeći prije svega računa o radnicima i dobavljačima Agrokora, pričekao sam da vidim što će reći Andrej Plenković i koji će mu biti potezi. S obzirom na to da nije rekao ni poduzeo ništa, smatram da još uvijek vrijedi naš poziv za izglasavanje nepovjerenja Vladi koji smo na istu temu pokrenuli prije četiri mjeseca”, poručio je Bernardić.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako se oporba nada da može raskoliti HDZ i maknuti Martinu Dalić, koja nije popularna u vladajućoj stranci. Iako, dodaje, za opoziv neće imati dovoljno glasova.

- Stalno se “svrdla” na tome kako je počeo raskol s Hasanbegovićevom istomišljenicima, da bi se dio desnih zastupnika, koji se na neki način smatraju marginaliziranim, mogao odvojiti i priključiti populizmu opozicije protiv Dalić, koja je, objektivno, liberalni političar - ističe Gjenero. S obzirom na to da oporba zna kako su joj šanse za bilo čiji opoziv vrlo malene, Gjenero smatra jako neobičnim da povlači sličan potez već drugi put u tri i pol mjeseca. Takve se interpelacije, kaže, pokreću onda kada računate da time možete nešto postići.

- Vjerojatno računaju da time dijelom postižu degradiranje Vlade u javnosti, jer se pumpa negativan odnos prema administraciji - kaže Gjenero.

Igor BOŠNJAK
PREMIJER SE NE SMIJE ODREĆI SURADNIKA POPUT MARTINE DALIĆ

Za činjenicu da se možda i prvi put u srijedu na konferenciji za novinare u povodu ostavke Ante Ramljaka na Plenkovićevu govoru vidjelo da ga je ponešto od svega toga što se događa posljednjih dana pogodilo, Gjenero kaže kako vjerojatno količina pritiska počinje nadilaziti ono što je očekivao. “Priča s ostavkom povjerenika Ramljaka zapravo ne dolazi iz političke arene, nego iz puno dubljih interesa, koji su preko politike ostvarili svoje ciljeve. Zato je vrlo lako razumjeti premijera Plenkovića, da je u vrlo teškoj situaciji. Pogotovo se u takvoj situaciji ne smije odreći suradnika tipa Martine Dalić, koji su mu s jedne strane lojalni, a s druge se znaju nositi i s najtežim udarcima”, zaključuje Gjenero.

Nikola Grmoja

Most

TUMOR KOJI TREBA HITNO UKLONITI

Iako je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio da još nije bilo razgovora Mosta i SDP-a o opozivu i da Most ne želi ponovno sudjelovati u “neozbiljnom pokušaju”, on vjeruje da je hrvatskoj javnosti, ali i premijeru, “koji je čovjek svezanih ruku”, jasno da, nakon svega, Dalić ne može ostati potpredsjednica Vlade. Poručio je da su “interesi koji su se tu stvorili maligni tumor koji treba hitno ukloniti”. “Most želi vidjeti imenom i prezimenom tko je spreman svoj politički kapital uložiti u Martinu Dalić i kliku oko nje, jesu li to spremni svi zastupnici HDZ-a, svi partneri HDZ-a koji su u vlasti, ali ne preuzimaju odgovornost za Agrokor, poput HNS-a, je li to Darinko Kosor...” kaže Grmoja.

Možda ste propustili...