Svijet
NAPADAČ OSTAVIO OPROŠTAJNO PISMO

Bombaš iz Podgorice rastrojeni je čovjek s društvene margine
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Vezani članci

BOMBOM NA VELEPOSLANSTVO SAD-A

Bivši obavještajac slučajno poginuo od vlastite bombe

U Podgorici i cijeloj Crnoj Gori i dalje je najvažnija tema bombaški napad Dalibora Jaukovića (43), bivšega pripadnika Vojske Jugoslavije odlikovanog od Miloševića za zasluge u borbi za “vrijeme okupacije NATO-a 1999.”, na američko veleposlanstvo u Podgorici, pri čemu je i napadač smrtno stradao. Mediji u petak donose kontradiktorne vijesti o državljanstvu, pa dok su u četvrtak tvrdili kako je Jauković rođen u Kraljevu i ima srpsko državljanstvo, crnogorski mediji javljaju da je crnogorski državljanin i da je u Podgorici, nakon što je dobio otkaz u tvornici za proizvodnju aluminija, živio s majkom i bratom. Istražitelji još nisu sasvim sigurni je li Jauković nastradao slučajno kada je htio baciti i drugu bombu, ili je počinio samoubojstvo, jer položaj tijela i ozljede, kažu istražitelji, ukazuju na obje mogućnosti. Enis Baković iz crnogorske policije potvrdio je kako se istraga vodi u suradnji s FBI-em i da je fokus istražitelja na komunikaciji Jaukovića, pa su provjereni svi njegovi kontakti na društvenim mrežama, izuzeta izlistanja telefonskih poziva i obavljeni razgovori s njegovim prijateljima na deset loakcija.

Čin terorizma

- Iako je napad na diplomatsko predstavništvo Sjedinjenih Američkih Država nesumnjivo čin terorizma, podaci da je Dalibor Jauković prethodno ostavio oproštajno pismo na šest stranica u rukopisu, te činjenica da dosadašnja istraga ne ukazuje da je imao direktne pomagače, upućuju na zaključak kako je riječ o činu rastrojenog čovjeka s društvene margine, zadojenog mržnjom protiv neovisne Crne Gore, a još više protiv SAD-a i NATO-a. Istraga koju intenzivno provode crnogorski istražitelji i pripadnici FBI-a, morat će vrlo brzo odgovoriti na mnoga pitanja, ali prije svega na ključno - je li riječ o bezumnom, ali izoliranom činu, ili o terorističkoj akciji u kojoj je, makar i posredno, bilo upleteno više osoba – piše podgorički portal Analitika, a prema saznanjima dnevnika Pobjeda iz više izvora, pretraga stana obitelji Jauković donijela je pomak u istrazi. Naime, pretragom osobnih stvari napadača pronađene su rukom pisane bilješke na šest stranica.

- U podužem pismu Dalibor Jauković, između ostaloga, moli obitelj i rođake da mu “oproste zbog onoga što će učiniti” i opisuje svoje osobne i političke stavove – pišu crnogorski mediji, ali ne donose više detalja iz oproštajnog pisma. No, sugovornici Pobjede drže kako bi pismo moglo dati odgovor o Jaukovićevom motivu za bombaški napad na strano diplomatsko predstavništvo i eventualno samoubojstvo.

Istraga se nastavlja

Istražitelji su rekonstruirali kretanje i ponašanje Jaukovića neposredno prije napada, ali detaljnom pretragom terena nisu pronađeni osigurači ručnih bombi, što istražitelje navodi na zaključak da je Jauković u džepovima jakne u rukama držao bombe već aktivirane. Prema saznanjima Pobjede, nadzorni stručnjaci koje je Pobjeda kontaktirala smatraju da je opseg nadzornih kamera takav da se nije mogao snimiti sam čin aktiviranja druge naprave postavljene kod veleposlanstva SAD-a, a koje su mogle snimiti bacanje prve bombe. Međutim, istraga će precizno utvrditi je li osigurač bombe bio ranije izvađen, a stručnjaci koje je Pobjeda kontaktirala drže kako se zbog opsega kamera nije se mogao snimiti sam čin aktiviranja druge naprave.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert izjavila je, prenose crnogorski mediji pozivajući se na Glas Amerike, kako veleposlanstvo SAD-a nema indicija da je napad na to diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori dio šire prijetnje, iako se nastavlja istraga o motivima napadača.

Miroslav FLEGO
Rusofil s društvenih mreža

Posljednji post na Facebooku Jauković je objavio na stranici “Rusofili”, gdje je napisao kako je “sramota Crne Gore da su nam bliži fašisti nego Rusi”.

- Veći se ovdje kišobran nosio kad u Moskvi kiša pada, a sad se u debelo crijevo Americi uvlačimo. Ja bih volio da Europa preuzme vlast kad već ne znamo da čuvamo što su nam ostavili preci. Bićemo ka’ Kuba za vrijeme Batiste. Toga se bojim... - napisao je Jauković 15. veljače, sedam dana prije bombaškog napada. Zanimljivo je da je Jauković na Facebooku bio pratitelj aktivnosti američkog veleposlanstva, ali su mu profili uklonjeni u četvrtak, u 20 sati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike