Osijek
VIJEĆE ZA GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Simulirali suđenje
za pokušaj ubojstva
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Učenici Ekonomske i upravne škole Osijek i Druge srednje škole Beli Manastir u petak su na djelu, na još jednom simuliranom suđenju u okviru provedbe Građanskog i odgoja i obrazovanja održanom u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara, pokazali koliko su upoznati s građanskom inicijativom, pravosudnim sustavom i postupanjem građana na sudu.

U kaznenoj parnici “Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv Andreje Rogan” u kojoj očajnički pokušaj nastavka burne ljubavne veze završava pokušajem ubojstva, trebali su pokazati kako je došlo do tog nemilog događaja, je li optužba smisleno pokrenula proces i, u konačnici, dokazati da je okrivljenica to učinila iz nehaja, objašnjava Dalibor Popović, profesor u Ekonomskoj i upravnoj školi. Učenici su, kaže, uvježbali klasične uloge kontinentalnog sudskog procesa.

- Čitavim postupkom predsjeda sudsko vijeće, pozvani su svjedoci optužbe i obrane, a odluka se donosi koristeći publiku kao improviziranu porotu. Učenici prikazuju na koji način logički argumentirano mogu razumjeti određeni društveni problem, odnosno temu koju predlažu suci Vrhovnog suda RH - ističe prof. Popović. Dodaje kako nisu imali lak zadatak uvježbati sudski proces, jer su se dobro morali upoznati sa zakonima i pravnom terminologijom, ali i da će im ovakav oblik učenja pomoći u budućem školovanju koje će mnogi od njih nastaviti na pravnim fakultetima.

Jasminka Berin, profesorica u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir, istaknula je kako učenici vole ovakav oblik rada i da se uvijek rado odazivaju. J. Pejaković

Učenici su, kaže, uvježbali klasične uloge kontinentalnog sudskog procesa

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike