Regija
POTPORE

HTZ daje 6,5 milijuna
Objavljeno 23. veljače, 2018.

VINKOVCI

Hrvatska turistička zajednica objavila je javni poziv za potpore događanjima u 2018. preko kojega će se dodjeljivati nepovratna novčana sredstva za događanja u Hrvatskoj od međunarodnog, nacionalnog ili regionalnog značenja. Poseban će fokus biti na događanjima u predsezoni i posezoni, i za tu namjenu predviđeno je 6,5 milijuna kuna kroz tri glavne mjere programa.

Za mjeru “TOP događanja” osigurano je 3,5 milijuna kuna i riječ je o događanjima za koja se procjenjuje da su motiv dolaska najmanje 10.000 posjetitelja, što je dobra vijest za manifestacije koje se događaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji poput Vinkovačkih jeseni. Mjera “Događanja u predsezoni i posezoni” odnosi se na sredstva namijenjena za događanja koja pridonose razvoju atraktivne i konkurentne destinacijske ponude na području cijele Hrvatske, na turistički razvijenim i nerazvijenim područjima, i za to su predviđena dva milijuna kuna. Milijun kuna je predviđeno za mjeru “Nacionalna i regionalna događanja”, a riječ je o događanjima koja se održavaju u bilo kojem razdoblju godine.

Stručnjak za turizam s posebnom ljubavlju za kontinentalni, pogotovo slavonski, turizam i vlasnik utjecajnog turističkog news portala hrTurizam.hr Goran Rihelj, drži kako priliku za dobivanje novca imaju i događanja u najistočnojoj županiji i preporučuje organizatorima neka se prijave.

- Kada pričamo o velikim manifestacijama, iz naše županije svakako na novac mogu računati Vinkovačke jeseni, Šokačko sijelo, Iločka berba grožđa itd…, no svakako i sve druge manje manifestacije, tj. sve manifestacije se moraju prijaviti. Ipak, najvažnije je da se manifestacije financijski zatvore, tj. budu samoodržive bez potpore HTZ-a, a da taj iznos od HTZ-a bude samo nadgradnja. Organizatori prečesto baziraju manifestacije na novcu iz HTZ-a, što je pogrešno, jer ako ne prođu ili dobiju manje novca od planiranog, onda se manifestacija i ne održava – kaže Goran Rihelj i podsjeća kako je rok za prijave 12. ožujka, a svi detalji mogu se vidjeti na web-stranici Ministarstva turizma. M.F.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike