Mozaik
STIŽU SNAGE TECHNA

Arenamagedon na Exit festivalu
Objavljeno 24. veljače, 2018.

Već od prve objave dosad nezabilježene postave techna, a u kojoj su Richie Hawtin, Adam Beyer, Ida Engberg, Ben Klock, Amelie Lens i Anastasia Kristensen, bilo je jasno da mts Dance Arena započinje novu eru na Exitu.

Jedna od najvećih i najznačajnijih pozornica na cijelom planetu, ove godine odlučna je da nadmaši sve svoje povijesne vrhunce, i to u godini kada je EXIT i službeno najbolji europski veliki festival! Za tu priliku na tvrđavi se sprema pravi Arenamagedon, jer su svoje nastupe potvrdili i divovi Nina Kraviz, Solomun, Maceo Plex, Tale of Us, Carl Craig, Rodhad i Boris Brejcha. Na Arenu stižu i domaći asovi techna Filip Xavi i Vladimir Aćić Avoid. To nije sve, na ovaj povijesni line-up, sastavljen od samih headlinera, kolosalna Arena dodaje uskoro još iznenađenja. Nakon što je prošle godine priredila možda i najupečatljiviji prizor u povijesti Dance Arene uz atmosferu kakva se dosad viđala samo na stadionskim rock-koncertima s višestrukim ovacijama i dva povratka na bis, Nina Kraviz dolazi na EXIT stvarati magiju s publikom iz cijelog svijeta, a čije povjerenje beskrajno uživa. Ne postoji nitko poput Nine tko ima takvu predanost, beskompromisan stav i iznad svega hrabrost da stalno mijenja, radoznalost da uvijek ispituje, želju da stalno uči i svojim primjerom vodi globalnu elektronsku scenu uz titulu najboljeg svjetskog DJ-a za 2017. Nina je epskim zatvaranjem prošle godina dobila čast da bude prvi izvođač u povijesti koji će dvije godine uzastopce svojim nastupom zatvoriti EXIT festival, a to će joj biti i treći uzastopni nastup, rekord koji će ove godine podijeliti s jednako fascinantnim fenomenom svjetske glazbene scene. A to je nitko drugi nego Mladen Solomun, alfa i omega svjetske house scene, za kojeg je postalo nedovoljno reći da je najpopularniji balkanski glazbenik na svijetu, kad je u samo proteklih nekolko godina sa zadivljujućom lakoćom osvojio cijeli planet. Njegova izravnost i šarm utkani su u karizmu koju definira autentičnost podneblja kojeg ne samo da se nikad nije odrekao, nego ga je s ponosom predstavio svijetu u najsuvremenijem glazbenom izrazu. A jedno od mjesta s kojeg je počeo svoje putovanje prema vrhu još te 2010. godine, bio je upravo EXIT, za koji je rekao da je “jedna od najboljih stvari koju je doživio”.

Snažnu povezanost s EXIT magijom nedavno je pred kamerama otkrio i producentski genij Maceo Plex, koji je izjavio da se “svake godine pita hoće li ponovno nastupati na Exitu”. Virtuozni majstor miksa i apsolutni headliner najvećih festivala, u VICE dokumentarcu prije nekoliko godina otkrio je i da jedino na Areni osjeća tremu pred nastup, za koju se može jedino utvrditi da je pokretačka, budući da su njegovi dosadašnji nastupi uvijek bili ispraćeni uz najglasnije odobravanje publike. Nezaustavljiv u studiju, Maceo na Arenu dolazi s obiljem novog materijala koji sprema za najveće ljetne festivale na otvorenom, što je okruženje kao stvoreno za njegov izuzetno prepoznatljiv zvuk. Njemu će se pridružiti i maskirani tvorac high tech minimal žanra Boris Brejcha, koji će zahvaljujući trakama poznatim čitavom svijetu poput “Lost Memory” i “My Love”, subotnji set među čuvenim rovovima tvrđave učiniti nezaboravnim.

Milanski dirigenti trenutačno vodećeg svjetskog zvuka i tandem bez premca Tale of Us, također žele i ove godine ugledati prvo jutarnje sunce iznad kolosalnog rova i krcate Arene, dobro poznatog prizora koji je stigao i do najudaljenijih dijelova svijeta. Detroitski revolucionar i jedan od osnivača globalnog techna Carl Craig, ispunit će Arenu zvukom futurizma koji će uz novu produkciju dobiti dimenziju kakvu zaslužuje jedan od istinskih velikana. Titulu najvećeg inovatora elektronske muzike zacementirao je prošle godine kada je objavio album “Versus” na kome surađuje s pariškim „Les siècles orchestra at Cité de la Musique". Na tlo Petrovaradinske tvrđave konačno će zakoračiti i berlinski bard Rodhad, čija se izdavačka kuća Dystopian nalazi na samom čelu ove generacije umjetnika! Na EXIT stiže s nedavno objavljenim albumom “Anxious”, kojim je potvrdio zašto su upravo njegovi setovi zajednički svim najboljim svjestkim klubovima. Za domaću podršku pobrinut će se jedan od stupova beogradskog techna Filip Xavi, rezident beogradskog kluba Drugstore te novosadski MVP Vladimir Aćić, poznatiji kao AVOID. T.K.

Treći put u Novi Sad dolaze Nina Kraviz i Mladen Solomun

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike