Novosti
NOĆNI INCIDENT U KBC-U OSIJEK

Pacijent ponovno napao liječnicu i medicinsku sestru
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Liječnici i medicinske sestre ponovno su se našli na meti podivljalih pacijenata. Jedan se slučaj dogodio u KBC-u Zagreb, a drugi u vrijeme noćnog dežurstva u Klinici za ORL Kliničkog bolničkog centra Osijek, gdje su u srijedu oko 23.30 napadnuti liječnica, medicinska sestra te nekoliko drugih članova bolničkog osoblja. Doc. dr. sc. Hrvoje Mihalj, predstojnik Klinike za ORL, kaže kako to nije usamljeni incident, iako ih ima manje nego na drugim odjelima, koji su prvi u doticaju s pacijentima.

- U srijedu se dogodio verbalni napad kada je jedan pacijent napao našu liječnicu i medicinsku sestru. Pacijent im je prijetio, a kada su rekle da će pozvati zaštitare, pobjegao je. U četvrtak ujutro odmah sam poslao dopis Hrvatskoj liječničkoj komori i Ravnateljstvu bolnice, jer im moramo prijaviti svaki napad, verbalan ili fizički. Ako ih ne prijavimo, nego samo između sebe o tome razgovaramo, nitko neće ni čuti za takve probleme i nasilni će pacijenti misliti da je takvo ponašanje prihvatljivo, a nije ni u kojem slučaju. Imamo mi i ozbiljnijih slučajeva od ovoga – kazao je doc. dr. sc. Mihalj. Dodaje kako se liječnici i dalje zauzimaju za to da dobiju status službene osobe, kao što su to, primjerice, policajci. “Kada bi svi zdravstveni radnici imali status službene osobe, vjerujem da bi tada pacijenti dva puta razmislili prije nego što bi nas napali”, dodao je.

Vlatko Kopić, dr. med. dent., zamjenik ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Osijek, kaže kako Ravnateljstvo također osuđuje ovaj događaj.

- Osuđujemo kako ovaj tako i sve druge napade na zdravstvene djelatnike. Krajnje je vrijeme da se stane na kraj tome i da se zdravstveni djelatnici i zakonski zaštite na svom radnom mjestu od bilo kakvih napada. U bolnici imamo svoju zaštitarsku službu, koja je u srijedu navečer odmah reagirala, a mi smo zvali MUP. Sada policija treba pokrenuti postupak protiv pacijenta, kojem ovo nije prvi ovakav slučaj. Dolazio je i u Ravnateljstvo bolnice. Učinili smo sve što je u našoj nadležnosti i sada je na policiji da odradi svoj dio posla – kazao je zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek.

Kako doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske, odmah nakon dojave policajci su otišli u bolnicu i traju “provjere na terenu”.

Napad je osudila i Hrvatska liječnička komora. Predsjednik HLK-a, dr. sc. Trpimir Goluža, izjavio je kako neprihvatljivim smatraju “bilo koji oblik nasilja prema liječnicima, dakle bez obzira na to je li riječ o fizičkim ili verbalnim prijetnjama i od koga dolaze”. S.Lacić

Hrvoje Mihalj

predstojnik Klinike za ORL KBC-a Osijek

Ako ne prijavimo napade, nego samo između sebe o tome razgovaramo, nitko neće ni čuti za takve probleme i nasilni će pacijenti misliti da je takvo ponašanje prihvatljivo.

Možda ste propustili...

UOČI SUBOTNJEG PROSVJEDA PROSVJETARA

Tri su zahtjeva, među kojima i status službene osobe

PROGRAM “ZAŽELI” U OSJEČKOJ ŽUPANIJI

Tisuću žena skrbit će se o 4700 osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK UDRUGE “UPRAVITELJ”

Energetska obnova: Zbog skupljih radova upitna isplativost

2

NESLUŽBENE INFORMACIJE STIŽU IZ SLOVENIJE

Novi Agrokor preuzet će
konzorcij hrvatskih tvrtki

3

ZA ZAKON KOJI POSTOJI VEĆ TRI GODINE NEKI NISU NI ČULI?!

Humanitarne akcije: Svaka kuna koju prikupite, mora biti prijavljena