Osijek
BLIŽI SE KRAJ SEZONE GRIPE

Među gripoznima dosad
je najviše vrtićaraca, a
najmanje umirovljenika
Objavljeno 23. veljače, 2018.
U prošlom su tjednu na području OBŽ-a registrirane 544 novooboljele osobe

Prema posljednjim podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do početka ovog tjedna u Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 46.816 oboljelih od gripe, od kojih je u prošlom, sedmom tjednu od pojave prvog oboljeloga, u HZJZ stigla 6991 prijava.

To je oko 15 % manje prijava nego prethodnog tjedna, što upućuje na postupno opadanje broja oboljelih. Najveći je broj ukupno oboljelih zabilježen na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije. U prošlom su tjednu na osječkom području i području OBŽ-a u ordinacijama liječnika obiteljske medicine registrirane 544 novooboljele osobe, a ukupno su do sada tijekom cijele sezone zabilježena 2432 slučaja, čime je Osječko-baranjska županija osma županija prema broju oboljelih u ovoj sezoni. Za usporedbu, recimo kako je, primjerice, u samom Gradu Zagrebu registrano 8317 oboljelih, a na području Splitsko-dalamtinske župnije 4093 oboljela. Najmanji je broj oboljelih registran ove godine u Požeško-slavonskoj županiji, njih samo 225.

Kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece predškolske i školske dobi, a najmanja u osoba u dobi od 65 godina i starijih. Tako je na nacionalnoj razini najveći broj oboljelih bio u dobi od pet i šest godina, njih čak 3429, dok je kod starijih od 65 godina gripa registrana tek u 505 slučajeva.

Uz sezonu se gripe povezuje tzv. višak smrti, odnosno povećan broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen pod tim uzrokom.

Što se tiče cirkulirajućih virusa gripe na području Hrvatske, prema podatcima laboratorija Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, među pozitivnim uzorcima koji čine 52 posto uzoraka analiziranih na gripu u 7. tjednu bilježi se udio virusa gripe A (39 %), i dalje prevladava virus gripe B (61 %), i to Yamagata linija (85 %). Među uzorcima s potvrđenim virusom gripe A je 40 % A(H3N2), a 60 % A(H1N1).

Prema podatcima Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim se državama Europske unije bilježi aktivnost virusa gripe, pri čemu istodobno cirkuliraju oba tipa, A i B, s geografski različitom zastupljenošću pojedinih tipova unutar regije.

Nefreteta Z. EBERHARD

Inkubacija kod gripe varira od 1 do 5 dana, no osobe su zarazne već dan prije izbijanja simptoma te od 4 do 5 dana nakon početka bolesti

opadanje

PROŠLI TJEDAN 15 % MANJE PRIJAVLJENIH

8.

prema broju oboljelih od gripe u ovoj sezoni je Osječko-baranjska županija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike