Osijek
GLAVNA TRŽNICA

Snijeg potjerao kupce i prodavače s otvorenog dijela
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Iako su samo najuporniji, rekli bismo i najhrabriji prodavači i kupci jučer došli na otvoreni dio osječke glavne tržnice, to ne vrijedi i za one u zatvorenom dijelu. Ondje je vladala uobičajena gužva, a kupci su, prema običaju, odlazili “svojim” prodavačima u potrazi za najboljim komadom mesa, najukusnijim kobasicama, ali i brojnim drugim ponuđenim delicijama.

- Danas sam odlučila kupiti pileća krila koja ću panirati i napraviti uz pire-krumpir. Cijena im je 22 kune za kilogram i budući da taj ručak voli moja unuka, udovoljit ću njezinoj želji, a moram priznati da su krila meni jedan od najukusnijih dijelova piletine – rekla je umirovljenica Zlata.

Osim piletine, u ponudi je i puretina, pa tako pureći kotlet stoji 29, pureći hrbat deset, pureći krilni batak 15, dok je pureći file po 60 kuna za kilogram. Na izbor kupcima nudi se i svinjetina, čija se cijena od prodavača do prodavača razlikuje tek kunu ili dvije. Neka “srednja” cijena je 27 kuna za svinjeću lopaticu, koliko stoji i svinjeći vrat. Juneći vrat nešto je skuplji i kilogram stoji 43 kune, a u ponudi su i odojci po cijeni od 33 kune po kilogramu.

Kao pravi Slavonci, mnogi kupci preferiraju i slaninu i kobasicu, a prosječna je cijena 62 za kobasicu te 66 kuna za kilogram slanine. Onaj tko voli, primjerice, suhe kosti (koje su odlične za grah, nap. a.) može ih kupiti već za deset kuna. Dakako, osim izdvojenih proizvoda, u zatvorenom dijelu tržnice nude se još brojni svakog dana, izuzev ponedjeljka. Ali to "stari" kupci već itekako dobro znaju.

Marija MIHELIĆ
Medni ocat

Odličan za salatu, a prema riječima njegova proizvođača Darija Dješke čak i za divljač, jučer je na Zelenom četvrtku predstavljen medni ocat.

- To je ocat nastao fermentacijom meda i to tako da se pomiješaju med i voda, doda se kvasac i fermentacijom nastane medno vino. Kad ono prijeđe u drugu fermentaciju, nastaje medni ocat. Dosta ljudi nije čulo za tu vrstu octa, no onaj tko ga je kušao, stalno mu se vraća – poručuje Dješka. Ljiljana Olujić iz Eko Rural neta posjetiteljima je ponudila vrući čaj koji ih je odlično ugrijao na niskim temperaturama.

Najčitanije iz rubrike