Osijek
SASTANAK RAVNATELJA SREDNJIH STRUKOVNIH ŠKOLA

Uskoro usavršavanje u centrima kompetentnosti
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Želimo drukčije strukovne škole – škole koje djeca vole, u koje ih roditelji potiču na upis, u kojima nastavnici ne čekaju mirovinu. Škole u kojima će djeca raditi, a ne sjediti u klupama. Škole nakon čijeg će završetka mladi poželjeti i moći ovdje ostati raditi. Želimo promijeniti kvalitetu strukovnog obrazovanja i uskladiti ga sa školama Europske unije – poručio je pomoćnik ministrice obrazovanja Vlado Prskalo ravnateljima srednjih strukovnih škola s područja Osječko-baranjske županije na skupu na kojemu im je u četvrtak predstavio novosti vezane uz reforme strukovnog obrazovanja.

- Imamo na raspolaganju strategiju, zakon koji će nam dati alat da povučemo oko milijardu kuna novih europskih sredstava koje ćemo uložiti u opremanje naših škola, napraviti izvrsne nastavnike i usmjeravati učenike kroz takve škole prema tržištu rada – istaknuo je.

Uvođenjem modela dualnog obrazovanja učenik će učiti na nastavi, u sklopu prakse i u školskom praktikumu, a planiran je projekt uspostave regionalnih centara kompetentnosti, u kojima će učenici dobivati puno više praktične nastave. Ti će centri biti mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, o čemu je više bilo govora na skupu. Svaka bi županija trebala uskoro bar jednu školu pretvoriti u centar, koji će biti povezan s gospodarstvom i visokim obrazovanjem.

- Projekt predviđa rekonstrukciju, obnovu i adaptaciju srednjih strukovnih škola koje će biti uspostavljene kao centri kompetentnosti u ciljanim sektorima. U prvoj su fazi to turizam i ugostiteljstvo, strojarstvo, elektrotehnika, informacijske i komunikacijske tehnologije, poljoprivreda i zdravstvo – objasnio je Prskalo.

Centri će osim na učenike biti usmjereni i na odrasle polaznike, studente, nastavnike i mentore kod poslodavaca, zaposlene i nezaposlene, osobe s invaliditetom i učenike s teškoćama. Prskalo je pozvao osječko-baranjske strukovne škole da se prijave na natječaj, koji se očekuje nakon skorašnjeg usvajanja Zakona o strukovnom obrazovanju, koji će, istaknuo je, dati podlogu za kvalitetne promjene. Poziv školama planiran je za ožujak, a ugovaranje i početak provedbe projekta centara za lipanj ove godine.

Težinu ovoj dugo zapostavljenoj reformi daje podatak da je u Hrvatskoj čak 71 posto srednjoškolaca u strukovnim školama, što se preslikava i na našu županiju. Kako bi dobio što bolji uvid u realnu sliku, pomoćnik ministrice nakon skupa krenuo je u obilazak strukovnih škola u Osijeku te u Našicama i Đakovu. J. Pejaković

Goran Ivanović

zamjenik župana OBŽ-a

Iako naša županija prednjači po broju strukovnih škola, gospodarstvo ovoga kraja vapi za stručnom radnom snagom. Ova je reforma početak procesa koji ima dobar smjer i Županija će sudjelovati u projektima za opremanje strukovnih škola.

Darko Knežević

predsjednik Obrtničke komore OBŽ-a

Problem nije jednostavan i neće ga biti lako riješiti. Potrebno je motivirati djecu da upisuju obrtnička majstorska zanimanja, koja su danas nepošteno obezvrijeđena, a u tome najviše može pomoći rast plaća.

U ukupno 30 srednjih škola na području OBŽ-a upisano je 11.415 učenika, od kojih 8428 u 22 strukovne škole

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike