Novosti
POREZNA UPRAVA:

Koristite usluge ePorezne
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Porezna uprava i ove će godine za sve građane provesti godišnji obračun poreza na dohodak na temelju podataka kojima raspolaže, a one koji žele priznavanje prava koja nisu poznata PU izvješćuje da mogu ispuniti odgovarajući obrazac na portalu ePorezna.

Kako se ističe u priopćenju objavljenom u četvrtak, korištenjem usluga ePorezne obveznici mogu ostvarivati svoja prava ili ispuniti obveze od kuće, bez dolaska u PU i bez plaćanja upravnih pristojbi. Pristup portalu je jednostavan, dovoljno je imati obični bankovni token i prijaviti se na ePoreznu preko osobnog računala.

Iz Porezne uprave podsjećaju da će i ove godine za sve građane obračunati godišnji porez na dohodak na temelju podataka kojima raspolažu. No ističu da građani, ako žele da im se u godišnjem obračunu priznaju određena prava koja nisu poznata Poreznoj upravi – primjerice, ako se traži priznavanje dodatnih uzdržavanih članova ili priznavanje invalidnosti ili boravka na potpomognutom području ili području grada Vukovara, mogu dostaviti podatke podnošenjem obrasca ZPP-DOH.

Od početka ove godine podnošenje tog obrasca omogućeno je preko ePorezne, navode iz PU te napominju da građani jedino trebaju voditi računa da je rok za predaju navedenog obrasca najkasnije do 28. veljače tekuće godine.H

Može i posebni postupak

“Ako porezni obveznici koji se koriste institutom posebnog postupka žele iskoristiti zakonom propisana prava, npr. utvrđivanje prava na umanjenje oporezivog dohotka i/ili povećanje osobnog odbitka, tada mogu do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu preko ePorezne ili u nadležnoj ispostavi Porezne uprave dostaviti te dodatne podatke, kojima Porezna uprava nije raspolagala, na obrascu ZPP-DOH, za priznavanje prava u posebnom postupku”, ističe ravnatelj PU Zdravko Zrinušić. Porezna uprava će nakon zaprimanja zahtjeva provesti postupak provjere utvrđivanja opravdanosti zahtjeva te ovisno o navedenom provesti postupak utvrđivanja godišnje obveze poreza na dohodak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike