Tehno
ISTRAŽIVANJE

Pametni je telefon važan za održavanje ljubavne veze
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Istraživanje je provedeno u sklopu kampanje #AddictedToYou u 12 različitih zemalja, uključujući i Hrvatsku, s ciljem da se otkriju navike korisnika pametnih telefona, ali i koliko su pametni telefoni važni za uspjeh, održavanje i učvršćivanje međuljudskih odnosa. Pametni telefoni uspjeli su promijeniti načine na koji se ulazi u ljubavne veze, pa je čak 58 % ispitanika svoju ljubavnu vezu počelo putem tekstualnih poruka, dok ih je 27 % upoznalo sadašnjeg partnera preko aplikacija za upoznavanje. Nadalje, čak 87 % ispitanika smatra da je izmjenjivanje tekstualnih poruka najbolji način za gradnju ljubavnog odnosa. Uzbuđenje koje je donosilo čekanje odgovora na ljubavno pismo, danas je zamijenjeno željnim iščekivanjem zvuka tekstualne poruke usred noći, a pozivi telefonom povezuju parove uvijek i svuda. Kada je riječ o održavanju veza na daljinu, 56 % Hrvata i Hrvatica misli da su tekstualne poruke najbolji način za održavanje strasti u takvim okolnostima. Istraživanje pokazuje da poljubac za laku noć ne znači da je spoj gotov, jer se obično nastavlja putem pametnih telefona. Čak 58 % ispitanika priznalo je da zavode svoje simpatije putem poruka, dok njih 23 % šalje poruke intimnog sadržaja. Većina tehnoloških rješenja nastala je radi olakšavanja određenih životnih problema, a to što raste broj ljudi koji koristi pametne telefone, društvene mreže i razne aplikacije, odaje koliko je velika naša potreba da budemo povezani. Dostupnost i napredak ovih tehnologija jedan su od najsvjetlijih primjera dobrobiti tehnologije, posebice kada govorimo o vezama na daljinu, komentirao je dr. sc. Igor Mikloušić.

S obzirom na to da pametni telefoni uvelike utječu na održavanje ljubavnih veza, Huawei je u sklopu kampanje omogućio potrošačima da putem aplikacije instalirane na pametnom telefonu u trgovini Elipso pošalju voljenima svoje valentinovske želje. Poruke su se potom na Dan zaljubljenih pojavljivale na velikom LCD zaslonu na Trgu bana Josipa Jelačića. Upravo je ova kampanja potaknula Zagrepčanina Valentina da zaprosi svoju dugogodišnju djevojku. Pitanje “Želiš li se udati za mene?”, prikazano na velikom ekranu iznenadilo je lijepu Natalie, te je bilo dovoljno da ljubavni par okruni vezu zarukama.

Kako se u svakoj generaciji potvrđuje ona stara izreka da ljubav ide kroz želudac, vrhunac Valentinovske kampanje obilježila je Smartphone Free večera koja se održala u zagrebačkom restoranu AbOvo Bistro&Bar. Svi su za vrijeme večere ostavili svoje pametne telefone u garderobi te su se uz zvuke ljubavnih pjesama u izvedbi Brune Oberan u potpunosti posvetili dragim osobama i tako se podsjetili da jedni drugima uvijek moraju biti na prvom mjestu. Večeri bez pametnih telefona odazvali su se Lucija Lugomer, Domagoj Sever, Igor Mikloušić i mnogi drugi.M.R.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike