Kultura
SPLITSKI GITARISTIČKI KVARTET NA TREĆOJ EUROPSKOJ TURNEJI

Vrhunac turneje u Sofiji
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Splitski gitaristički kvartet nedavno se vratio s europske turneje u sklopu koje je održao koncerte u Luksemburgu, Španjolskoj i Bugarskoj. Bila je to treća europska turneja ovog nagrađivanog komornog sastava koji djeluje kontinuirano od jeseni 2010.

Turneja je započela koncertom u Luksemburgu u velikoj dvorani Europske kuće u središtu grada. Bio je to njihov treći koncert u Luksemburgu u posljednje četiri godine, a zahvaljujući prijašnjim uspješnim koncertima, ovaj su put dobili poziv za koncert isključivo s djelima hrvatskih skladatelja. Nastupili su pred dupkom ispunjenim auditorijem, izvevši djela Padovca, Fumića, Brkanovića, Paraća, Papandopula, Čaglja, Miletića, Sunka i Božičevića.

Drugi koncert bio je u Andaluziji (Španjolska), kolijevci klasične i flamenco gitare. U okviru 5. međunarodnog festivala komorne glazbe u Torreperogilu nastupili su u punoj koncertnoj dvorani Casa de Musica. Uz djela hrvatskih autora, izveli su i djela Scarlattija, Debussyja, Brouwera i Machada.

Vrhunac turneje zbio se u Sofiji, glavnom gradu zemlje koja predsjeda Vijećem EU-a u prvih šest mjeseci 2018. U povodu toga najvažnija bugarska kulturna institucija, Sofijska filharmonija organizira ciklus koncerata Europe Music 2018, na kojima nastupaju glazbenici iz EU-a, koji izvode djela skladatelja iz svojih matičnih zemalja.

Upravo je Splitskom gitarističkom kvartetu pripala čast predstavljati Hrvatsku i na koncertu održanom u zgradi sofijske filharmonije izvesti program sastavljen isključivo od djela hrvatskih autora za gitaru. Koncertu su nazočili brojni visoki uzvanici, među kojima i predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Bugarskoj na čelu s veleposlanicom Ljerkom Alajbeg.

Svi koncerti u okviru ove europske turneje realizirani su uz potporu Ministarstva kulture.

Splitski gitaristički kvartet čine nagrađivani splitski gitaristi, bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije: Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević. Kvartet je osnovan s težnjom obogaćivanja hrvatske i splitske gitarističke scene, ali je za vrijeme kontinuiranog višegodišnjeg djelovanja uvelike premašio početnu svrhu djelovanja te je ostvario zavidnu međunarodnu koncertnu aktivnost.

Izvedbe Splitskog gitarističkog kvarteta više su puta emitirane u radijskom eteru u programu Hrvatskog radija Prvi program, Treći program te u emisijama HR - Radija Split. Na programu Kvarteta, uz obrade i djela originalno napisana za ovu vrstu sastava, redovito se nalaze i skladbe hrvatskih autora, što je u skladu s težnjom članova Kvarteta da podrže hrvatsko glazbeno stvaralaštvo.N.Vek.

Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas