Kultura
PRAIZVEDBA BALETNE OPERE U HNK-U SPLIT

Krstičevićevu “Legendu o Dan'zoru” režira Golovko
Objavljeno 23. veljače, 2018.

SPLIT - Ansambli HNK Split praizvest će 3. ožujka baletnu operu Mirka Krstičevića “Atlantida: Legenda o Dan'zoru”. Orkestrom i solistima ravnat će maestro Alan Bjelinski, predstavu režira Goran Golovko, a koreograf je Igor Kirov. Naslovnu ulogu tumači tenor Bože Jurić Pešić, a nastupit će i pjevači Božo Župić, Marko Lasić, Antonija Teskera, Mate Akrap, Vinko Maroević i Špiro Boban te baletani Artjom Žusov i Ivan Boiko.

Legenda o Dan'zoru prvo je od tri Krstičevićeva glazbeno-scenska djela koja čine trilogiju “Atlantida”. Prva se priča događa na samom začetku atlantske civilizacije, druga na vrhuncu moći, a treća na kraju, u vrijeme raspada moralnih i duhovnih vrijednosti, što je i dovelo do propasti Atlantide.

- Ove sam tri priče mogao smjestiti i u bilo koje drugo razdoblje ljudske povijesti, no način na koji je Atlantida u nizu kataklizmičkih potresa nestala u morskim dubinama naveo me da priče smjestim u to razdoblje - kaže autor, dodajući kako je temelj za sve tri priče iskonsko kršćanstvo. Naime, kao što se Krist Isus s ljubavlju žrtvovao za naše spasenje, tako i Dan'zor s radošću napušta svoj ovozemaljski život da bi Tolteke izveo Svjetlu (Bogu), jer Dan'zor je dijete Ljubavi, odnosno Ljubav sama – kohezijski impuls koji drži svijet na okupu; Ljubav koja ne traži uzvrat, ne zna za uzmak i kraj.

Glavni, središnji lik je onaj Dan'zora, tipičnog mitskog junaka, nositelja ideje vječne čovjekove težnje za boljim, u kojem božansko svjetlo već odavno plamti. Dan'zor želi pokrenuti narod Tolteka, odvesti ga u obećanu zemlju, k svjetlu – jednom riječju k Bogu. Njemu je suprotstavljen Andrak, njegov protivnik, predstavnik tame, tama sama, onaj koji će sve učiniti kako Dan'zor ne bi uspio u svom naumu. Andrakov pomagač je vrač Dadanikane, a njihov odnos je poput onog između Fausta i Mefista.

“Legenda o Dan'zoru”, naglašava autor, još je jedna priča o vječnoj igri svjetla i tame, o našem kolektivnom putovanju u potrazi za boljim, sretnijim i smislenijim životom. “Što zapravo čini sretan život? Niz sretnih trenutaka, a mnogi u očajnom nastojanju da dođu do sretnog života preskaču upravo te sretne trenutke, odnosno život sam”, ističe. N.Vek.

Možda ste propustili...

HRVATSKI MUZEJ ARHITEKTURE HAZU

Budimir Pervan: Iz arhiva arhitekta

NOVI AUTORSKI PROJEKT VLATKE VORKAPIĆ

“Titon” premijerno u Teatru na Trešnjevci

DODJELOM NAGRADA ZATVORENE 33. GAVELLINE VEČERI

Žive, svježe i emotivno nabijene glumačke kreacije i predstave

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana