TvObzor
TIMOTHY OLYPHANT

Teško je pronaći dobru ekipu koja odlično funkcionira
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Zvijezda serija “Pravednik” i “Deadwood” Timothy Olyphant odrastao je u Kaliforniji, gdje je studirao likovnu i dramsku umjetnost, na Sveušilištu Južne Kalifornije. Kad je napustio fakultet, preselio se u New York, gdje je upoznao glumicu Jennifer Garner, s kojom je poslije igrao u filmu “Uhvati i ostavi”. Trenutačno živi u Los Angelesu, a od 1991. u braku je s Alexis Knief, s kojom ima troje djece. U slobodno vrijeme radi kao sportski novinar za popularnu jutarnju radijsku emisiju.

Možda niste znali, ali američkog glumca, koji je poznatiji po svojim televizijskim ostvarenjima, gledali ste i u poznatim filmovima prije nego što je stekao slavu ulogom šerifa Bullocka u HBO-ovom vesternu “Deadwood”. Njegova prva uloga na velikom ekranu bila je ona u komediji “Klub prvih supruga”, ali je vjerojatnije da ste ga zapazili u filmovima kao što su “Divlja noć”, “Nestali za 60 sekundi” i “Zamka za snove”.

Neće mi nedostajati

Suvremenog čuvara zakona u stilu onih iz 19. stoljeća, koji pravdu istjeruje na način da je uvijek na meti kriminalaca i u sukobu s nadređenima u uredu šerifa, gledat ćemo u posljednjoj sezoni “Pravednika” subotom u kasnovečernjem terminu na Doma TV-u.

Što je vas i autora “Pravednika” Grahama Yosta natjeralo da završite seriju nakon šest sezona?

- Bila je to jednostavno zajednička odluka. Činilo se kao pravo vrijeme za završetak. Međutim, iznenadit će vas ovo što ću vam reći: neće mi nedostajati uloga Raylana. Bila je to sjajna uloga i nedostajat će mi raditi s najboljim kolegama na svijetu. Ali s Raylanom kao likom oduvijek sam imao problema, nije on tako dobar čovjek.

Mislite li da će Raylan Givens postati jedan od onih kultnih TV likova?

- Uvjeren sam da znam prepoznati kvalitetnu seriju na prvi pogled. Znao sam da je to dobra uloga, znao sam da je scenarij sjajan i znao sam da veliki čovjek kao što je Elmore Leonard zna stvoriti hit. Što je najvažnije, ljudi zaista vole moj lik i kad me zaustave na ulici, obično pitaju: “Jeste li vi šerif Givens?” Cijenim to.

Prema vašem mišljenju, što je to ljude zadržalo da gledaju “Pravednika” sve ove godine?

- Ne mogu baš govoriti u ime gledatelja, jedino s nekog svog stajališta. Ponosan sam na seriju, mislim da ima sjajnu priču koja bi zadržala svakog ljubitelja žanra, pa i pokojeg neljubitelja. (smijeh) Prije svega, izvršni producent je spomenuti Elmore Leonard, prema čijim je romanima i nastala serija, a ja sam njegov veliki obožavatelj. Mislim da su scenaristi prionuli na posao i obavili to odlično. Danas je teško pronaći dobru ekipu koja savršeno funkcionira.

Zastrašujuće i zabavno

Jesu li vas glumci iz drugih vesterna ili možda romani Elmora Leonarda nadahnuli za ulogu šerifa Givensa?

- Kad smo počeli snimati, obično sam izvlačio inspiraciju iz izvornih materijala. Mnogo sam vremena proveo razgovarajući s g. Leonardom i čitajući njegove knjige. Bilo je i razgovora s pravim američkim šerifima. Naravno, imao sam već iskustva s vesternima, još od snimanja “Deadwooda”.

Serija uprizoruje svijet koji je doista zastrašujući. Kako uravnotežujete predstavljanje nečega što ne želimo vidjeti na način da to činite uvjerljivim tako da zaista želimo to vidjeti?

- Ako je zastrašujuće, naš je posao pokušati učiniti to zabavnim. To je, više-manje, dogovor koji smo svi potpisali. Život se kreće vrlo brzo i prilično je strašan, ali na kraju serija govori o muškarcu koji tijekom dana pokušava činiti prave stvari i zadržati svoj osjećaj stvarnosti netaknutim.

Što vas je navelo na preuzimanje producentske palice od druge sezone?

- U prvoj sezoni samo sam se pravio da sam producent i uživao u tome. Stoga sam pomislio da bi se moje ime na izlaznoj špici serije moglo naći i uz producentska imena. Režija je zaista jedan od velikih užitaka i pravi izazov. Definitivno ću se time nastaviti baviti.

Pripremio: Adrian ANDREJEK

Pravednik 6 Doma TV, subotom u 2.10 (dvije epizode)

OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME: Timothy David Olyphant

DATUM ROĐENJA:20. svibnja 1968.

MJESTO ROĐENJA:Honolulu, Havaji

LJUBAV:supruga Alexis Knief

DJECA:kćeri Grace Katherine i Vivian, sin Henry

Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

Najčitanije iz rubrike