TvObzor
TV U SVIJETU

The End of the F***ing World
Objavljeno 23. veljače, 2018.
Serija govori o tome kako nas zbližavanje s drugom osobom može uciniti osobom kakva smo željeli postati

Kad se Alyssa i James sretnu u prvoj epizodi, oboje su 17-godišnjaci puni bijesa – na svoje roditelje, na glupu selendru, na idiotske vršnjake u svojoj školi. Prije nego što ovo zazvuči kao oblikovanje romanse neprilagođenih tinejdžera, “The End of the F***ing World” (ili u slobodnom prijevodu “Kraj j***nog svijet”) uvlači se pod kožu gledatelja oštrim, krvavim intenzitetom. James nam se predstavlja kao psihopat; prije negoli prođe prva minuta serije, prereže vrat susjedove mačke i zamišlja kako će prijeći na veći plijen. Kad mu Alyssa prvi put kaže “j... se”, on vidi svoju sljedeću žrtvu, a ona vidi nekoga na koga će se moći osloniti. Kad mu kaže da ukrade tatin auto i da zajedno pobjegnu u nepoznato, on ju posluša.

Bilo bi prejednostavno označiti ono što se iduće zbiva 'zaljubljivanjem', jer su i James i Alyssa previše sebični i opasni kako bi se zanijeli romantikom. Oni su i smiješno nespojivi; tijekom epizoda izmjenjuju se u narativnom pripovijedanju priče o tome kako su se upoznali, a njihovi bezizražajni glasovi odražavaju njihove osobnosti. James je neovisan tip koji analizira svaki svoj korak, dok je Alyssa napeta, introspektivna i buntovna, čak i kad razgovara sama sa sobom. Svoju okolinu opisuju luckastim tinejdžerskim gnjevom, frustrirani svijetom oko sebe i dijeleći svoj crni humor s publikom. “The End of the F***ing World”, temeljen na stripu Chucka Forsmana, uživa u iskorištavanju njihovih gledišta jednog protiv drugog, otkrivajući i njihove slabosti i frustracije svijetom kojim su okruženi. Njihova situacija obavijena je crnom komedijom – James misli da se priprema za svoje sljedeće ubojstvo; Alyssa misli da je zaljubljena. No, iz toga proizlazi portret dvaju likova koji jedno u drugome pronalaze utočište od neustrašivog i često okrutnog svijeta. Kako ćemo otkriti kroz retrospektivne scene, život nije mazio ovo dvoje tinejdžera – doživjeli su zanemarivanje, traumu nakon samoubojstva roditelja i pokušaj silovanja. No, serija ne govori samo o borbi i strasti, nego i o tome kako nas zbližavanje s drugom osobom može učiniti osobom kakva smo željeli postati. James i Alyssa imaju nevjerojatnu ljubavnu priču, ali svejedno ljubavnu.

Najbolja stvar vezana uz “The End of the F***ing World” je ta što je seriju teško opisati. Smiješna je i simpatična, ali i nasilna i romantična. Glavni likovi su podjednako zastrašujući i suosjećajni; u jednom trenutku su uplašena djeca, u drugom odgovorne odrasle osobe. Gledajući seriju, malo ćete ih osuđivati i nadati se da će ih stići ruka pravde, a malo navijati za njih da pobjegnu daleko od svih problema s kojima se nose, vlastitim traumama i nastave biti jebeno čudni u novim epizodama.

Adrian ANDREJEK

ŽANR: crna komedija

AUTOR: Charlie Covell

ULOGE: Alex Lawther, Jessica Barden, Gemma Whelan, Steve Oram

MREŽA: Netflix

DATUM: 24.10.2017.

EPIZODA: 8