Svijet
SEDAM GODINA SIRIJSKOG PAKLA

Osam vojski ratuju jedna protiv druge
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Rat u Siriji traje već sedmu godinu i izazvao je neviđena razaranja i izbjegličku krizu od koje se gotovo slomila cijela Europa. Rat je u svome bezumlju postao i građanski, i međunarodni, i međuetnički.

Iako pouzdanih podataka nema smatra se da je do kraja 2017. godine poginulo između 350.000 i 480.000 ljudi u sukobu koji se godinama transformira, ali nikako da prestane. Najkonzervativnije procjene govore o 350.000 poginulih, od kojih je više od 101.000 civila, uglavnom žena i djece. Najveći gospodari kaosa u kojem se nalazi Sirija svakako su sirijska vlada i predsjednik Bašar al-Asad koji kontroliraju većinu gusto naseljenih dijelova zemlje, uključujući glavni grad Damask, bivši gospodarski centar Alep na sjeveru i priobalna područja. Asadove snage i saveznici šire područja pod svojim nadzorom, dijelom zahvaljujući snažnoj ruskoj intervenciji i potpori Irana.

Pobunjenici protiv Asada u ovome sukobu jedna su od gubitničkih grupacija, s obzirom na to da je jedina pokrajina koju nadziru - Idlib, gdje islamističke snage, uključujući militante povezane s Al-Kaidom, imaju glavnu riječ. Kontroliraju i manja područja na jugu zemlje, kod granice s Jordanom. Enklava kod Damaska izložena je teškim napadima. Pobunjenici su uglavnom ostali bez pomoći Zapada, a na sjeveru jako ovise o Turskoj.

U Siriji se bori i Islamska država (ISIL), koja je pretrpjela velike gubitke na terenu i preostao joj je samo djelić teritorija kod granice s Irakom, te manja područja na jugozapadu zemlje, nedaleko od područja koja nadzire Izrael. SAD, koji predvodi borbu protiv tih ekstremista zajedno s kurdskim kopnenim snagama, upozorava kako bi se ona još mogla oporaviti.

Kurdi su vidjeli rat kao mogućnost da i oni dobiju neku vrstu federalne uprave u zemlji, što bi ih napokon smjestilo na zemljopisnu kartu, s obzirom na to da su milijunski narod bez države. Ta nada učinila je od njih visokomotivirane i vrlo opasne borce. Kurdi kontroliraju većinu granice s Turskom, ali ih trenutačno napadaju turske snage kod sjeverozapadnog grada Afrina. Kurdska Stranka demokratskog saveza (PYD) i njezini borci najučinkovitije su kopnene snage u borbi protiv Islamske države. Saveznici su SAD-a. No, stranka je najvećim dijelom isključena iz političkih pregovora, jer PYD ima veze s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj zabranjena.

Washington predvodi međunarodnu koaliciju protiv Islamske države i podržava Kurde koji kontroliraju područja na sjeveroistoku zemlje, jer su se uvjerili u njihovu učinkovitost na terenu - što ne odgovara Turskoj koja je članoca NATO-a i (još uvijek) saveznica SAD-a. Amerika ima malo utjecaja izvan kurdskog područja.

S druge strane Rusija najviše pomaže Asadu. Zračnu potporu njegovim snagama pruža od rujna 2015., što je bio ključni čimbenik za njihov oporavak. Napada Islamsku državu kao i druge pobunjeničke skupine. Moskva odnedavno pokušava igrati ulogu mirotvorca u Siriji ne bi li privela kraju svoju vojnu akciju. No vođenje pregovora s brojnim zaraćenim stranama uz istodobno pružanje zračne potpore Asadu nije nimalo lak zadatak. Uz ovakvu situaciju na terenu sve je neizvjesno, osim činjenice da će rat još sigurno potrajati.

Vuk TEŠIJA
SUSJEDI AKTIVNO UKLJUČENI U RAT

Osim međunarodnih čimbenika tu su i vrlo snažne zemlje iz okruženja, poput Irana koji je odani prijatelj sirijske vlade i Asada. Iranci se bore zajedno s Asadovim vojnicima. Hezbollah, šijitski pokret iz Libanona koji financira Iran, također se bori na Asadovoj strani. S druge strane Turska je ključni zaštitnik i financijer sirijske oporbe, ali se nedavno posvetila rješavanju kurdskog pitanja kada je pokrenula ofenzivu na sjevernu regiju Afrin kako bi spriječila konsolidaciju Kurda u blizini svoje granice. Naravno, tu je i Izrael koji kontrolira teritorij kod Golanske visoravni.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike