Novosti
MINISTRICA PEJČINOVIĆ BURIĆ:

Nestali - prioritet u odnosima sa Srbijom
Objavljeno 21. veljače, 2018.

Pitanje nestalih za Hrvatsku je od “prvenstvene” važnosti i pitanje broj jedan u odnosima sa Srbijom, izjavila je u srijedu ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i podsjetila da Hrvatska traži još 1945 osoba nestalih u Domovinskom ratu.

“Zbog humanitarne i ljudske dimenzije i toliko godina koliko je prošlo (...) nakon 20-ak i nešto godina mislimo da obitelji žrtava imaju pravo znati što se dogodilo, gdje su posmrtni ostaci i da tu priču zatvorimo. Stoga je, na toj razini, to pitanje broj jedan u odnosima sa Srbijom”, kazala je ministrica u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”. Pozitivnim je ocijenila da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić to prepoznao i u Beogradu u utorak primio izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te je obećao da će njegov ured potragu za nestalim osobama pratiti na tjednoj razini.

“Mi vjerujemo da se uz dobru volju to može brzo riješiti”, kazala je Pejčinović Burić i dodala da treba otvoriti arhive i omogućiti pristup informacijama. Prema njezinim riječima, u odnosima sa Srbijom postoje i druga otvorena pitanja, od uređenja graničnog pitanja, pitanja sukcesije, povrata kulturnog blaga pa sve do pitanja univerzalne jurisdikcije, ali je “nama prioritetno da se počne s pitanjem nestalih”. Što se tiče ukupnosti naših odnosa, nastavila je, “bilo bi dobro, otvoreno, iskreno i bez trećih misli ići u rješavanje tih pitanja, koja su ostala kao nasljeđe rata i poraća”.

Na prvom sastanku predsjednika Srbije s obiteljima nestalih nisu postavljeni nikakvi uvjeti i rokovi, a izaslanstvo obitelji nestalih od Vučića je zatražilo da, na temelju svojih izjava iz Zagreba kako može pomoći u potrazi za nestalima, to i provede u djelo. H

SRPSKE OBITELJI NESTALIH I UBIJENIH PROTIV DISKRIMINACIJE

Koordinacija srpskih udruženja obitelji nestalih, ubijenih i poginulih osoba sa prostora bivše Jugoslavije pozdravlja što je došlo do susreta Vučića i izaslanstva hrvatskih obitelji nestalih, ali drži kako rasvjetljavanje sudbine nestalih ne treba biti “jednostran proces u kojemu će srpske žrtve i njihove obitelji i dalje biti diskriminirane”, javlja RTV Vojvodine pozivajući se na agenciju Tanjug. Oni ističu kako ozbiljnog rješavanja pitanja nestalih nema, “ako nema obostrano iskrenog pristupa problemu nestalih osoba i ako i danas ima više od stotinu poznatih grobnih mjesta Srba iz Hrvatske, koja se već 22 godine ne ekshumiraju”. M.F.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati