Novosti
ŠVERCAJU IH U UKRAJINU ILI AFRIKU

Hrvatski autobusi kradu se diljem Europske unije
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Kad je vozač privatne prijevozničke tvrtke Darojković d.o.o. iz Brckovljana kraj Dugog Sela prije nekoliko dana izišao iz hotela u talijanskom mjestu Noventi di Piave, nije mogao vjerovati vidjevši da mu je s parkirališta ispred hotela ukraden autobus.

Ovu situaciju koja nije rijetkost u putničkim agencijama potvrdio nam je i direktor tvrtke Nikola Darojković, rekavši da je vozač bio u popriličnom šoku.

Čudna situacija

- Pomislio je u najmanju ruku da je "lud" i nije sam sebi u jednom trenutku povjerovao gdje je parkirao, pa je prošetao oko hotela misleći da je negdje drugdje parkirao autobus. Situacija je još bizarnija jer je riječ o ciljanom parkingu, autobusu parkiranom točno ispred hotela i ispred recepcije. Odmah je prijavio krađu i ubrzo su došli talijanski karabinijeri, a on nas je nazvao šokiran i zatražio pomoć. Srećom, drugi naš autobus bio je u Milanu, pa je pokupio putnike i oba autobusa krenula su put Verone, odnosno Zagreba. Svi smo bili neugodno iznenađeni, a cijela je situacija zapravo čudna – rekao je vlasnik ovog tvrtke Darojković, istaknuvši kako je gotovo nevjerojatno da je s hotelskog parkinga ukraden vrlo vrijedan autobus, no poznato mu je da to nije izdvojen slučaj.

Poznato mu je tako da je i srpskom prijevozniku ukradena vrijedna Setra, i to s parkirališta u Beču. Autobus je ipak našao nakon nekoliko dana u Mađarskoj, unatoč tome što su ga počinitelji oblijepili folijom te prekrili naziv da bi bio manje prepoznatljiv. Darojkoviću su pak poznati i slučajevi krađe autobusa osim u Italiji, i u Njemačkoj, Austriji i Češkoj. Osobno se nada da će se i ovom autobusu, ukradenom u mjestu kraj Venecije, uskoro ući u trag.

- Velika je vrijednost vozila i stoga vjerujem da su osobe koje kradu autobuse zapravo "maheri" koji znaju na koji način neopaženo ukrasti autobus. Vjerujem ipak da je naš autobus još uvijek u Italiji, a potom će ga, ako ne bude pronađen, voziti dalje u Ukrajinu ili staviti na brod pa odvesti u Grčku ili Tursku. Više je mjesta gdje ti autobusi završavaju, i to je poznato. Bilo je takvih slučajeva podosta, ali ljudi vjerojatno ne žele govoriti, odnosno pisati o tome. Mi smo dali u javnost da nam je autobus ukraden i nadam se da ćemo ga uskoro dobiti natrag – poručio je Darojković, kojemu su, nakon objave na Facebooku, upućeni brojni komentari.

Slabe kontrole

Među ostalim, stoji i kako će se autobus, prema već unaprijed dogovorenom putu, uskoro prebaciti trajektom najvjerojatnije u arapske zemlje. Javili su se i drugi prijevoznici koji su također napisali da će autobus završiti u nekoj od zemalja istočne Europe.

Je li ondje završio i autobus vinkovačkog Poleta pita se i Ivica Labrtić, pomoćnik direktora za putnički promet te tvrtke, potvrdivši da je i toj tvrtki ukradeno vozilo, ali u u Pragu.

- Taj autobus nikada nije pronađen i nikakvih informacija nismo o autobusu dobili u ovih 20-ak godina koliko je otada prošlo. Pitanje je koliko se kontroliraju brojevi šasija na graničnim prijelazima i vjerojatno ih ti ukradeni autobusi lako prelaze - zaključuje Labrtić.

U međuvremenu, dok čekaju vijesti o autobusu, pet je vozila tvrtke Darojković d.o.o. trenutno u inozemstvu, a vlasnik tvrtke nada se da će, kao što je to bio slučaj iz Srbije, i ukradeno vozilo biti pronađeno i vraćeno u njegov vozni park.

Marija MIHELIĆ

Zrinko Jović

Ortran Osijek

KRADE SE IAKO AUTOBUSI IMAJU ALARM I KODIRANE KLJUČEVE

Iako u njegovoj putničkoj agenciji nije bilo krađe, Zrinko Jović, vlasnik osječkog Ortrana, kaže da se sjeća slučaja krađe autobusa tvrtke Polet iz Vinkovaca. “Znam da je i Hrvat s njemačkom adresom vozio autobusnu liniju iz Slavonije prema Stuttgartu i ukrali su mu autobus te je pronađen tek nakon nekoliko godina. Kradu sve, pa i autobuse, koliko god to čudno bilo, jer vjerujem da ti veliki autobusi imaju i alarm, kodirane ključeve i sl.”, kaže Jović i u šali dodaje da su jedina preventiva od krađe sami vozači koji nerijetko spavaju u autobusima. “Kako je krenulo, još bi ukrali i autobus zajedno s vozačem”, dodao je i, dakako, zaželio svom kolegi da što prije pronađe ukradeni autobus.

OGRAĐENI PARKINZI S ČUVAROM

- U nekim zemljama ispred hotela gdje uobičajeno dolaze turisti parking je ograđen i ondje dežura čuvar, a obveza je vozača da ondje parkiraju vozila - kaže Nikola Hrlić iz međunarodnog prometa u tvrtki Čazmatrans, dodajući da je parkiranje ondje nešto skuplje, no svakako je odlična zaštita protiv krađe. “Ne znam osobno da se nekome dogodila krađa, već sam o tome samo čitao. Srećom, mi nismo imali takvih situacija”, kaže Hrlić.