Mozaik
TOČIT ĆE SE NA KRALJEVSKOM DVORU

Iločki traminac pit će se na vjenčanju princa Harryja i Meghan
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Voditeljica marketinga Iločkih podruma Diana Spajić potvrdila nam je da će se na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle u svibnju piti - iločki traminac! To vino s pravom zovu i kraljevski traminac, kao nekada davno, 1953., na krunidbi Harryjeve bake, kraljice Elizabete II.

- Iločki podrumi imaju posebnu vezu s britanskom kraljevskom obitelji zahvaljujući odabiru izaslanika kraljevskog dvora koji su prije 65 godina u ove krajeve došli u potrazi za vinom koje će se poslužiti na proslavi krunidbe kraljice Elizabete II. Nismo sigurni koji je kriterij u odabiru prikladnog vina za tako važan događaj u britanskoj povijesti bio presudan, no sasvim sigurno je odabir vina Iločkih podruma, točnije, našeg traminca berbe 1947., odličan. Osim zbog čistoće i kvalitete te ukupnog dojma o vinu, neki od izvora nagađali su da je naše vino odabrano upravo zbog berbe 1947., koja je ujedno godina vjenčanja Elizabete i Philipa - kaže s neskrivenim ponosom Diana Spajić, dodajući kako i niz godina nakon toga Iločki podrumi njeguju odnos s kraljevskim dvorom. Tako su vino slali i na vjenčanje princa Williama i vojvotkinje Kate (Traminac ledena berba 2007., koji je proglašen svjetskim vinom godine za 2010./2011. u konkurenciji 30.000 vina). Prigodom posjeta princa Charlesa Hrvatskoj, prije dvije godine, iločka vina posluživala su se na večeri s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a tada mu je uručen i poklon – Traminac 1947., koji se posluživao na krunidbi njegove majke.

- Upravo zbog duge povijesti povezanosti s njima i ove smo godine odlučili poslati vina kraljevskoj obitelji te im tako dodatno zasladiti prve bračne trenutke. Sada smo u pripremama poklona prigodom vjenčanja princa Harryja od Walesa i Meghan Markle, koje je najavljeno za 19. svibnja ove godine. Bit će to dakako ponovo vino od sorte traminac, ovaj put Traminac izborna berba bobica iz 2015. Iznova se radi o vinu iz naše limitirane boutique linije predikatnih vrhunskih vina s jedinstvenog položaja Principovac. Vino je to koje je osobno odabrala naša glavna enologinja Vera Zima, jer se radi o istoj kategoriji predikatnog vina od sorte traminac koja je s berbom 2011. osvojila DECANTEROVU medalju Platinum u konkurenciji od više od 17.000 uzoraka vina iz cijelog svijeta. Za isto vino iz berbe 2015. predviđa se jednako tako dobru ocjenjivačku sezonu i nagrade najviših vinskih autoriteta svijeta - kaže Spajić.

Miroslav FLEGO
DOSTAVA ĆE BITI U TRAVNJU

- Vino je u pakiranju od 0,5 litara, a cijena butelje je 142,99 kuna – podsjeća Diana Spajić i dodaje kako s dogovorenim količinama još ne izlaze u javnost, s obzirom na to da se radi o limitiranoj seriji. Dizajn će biti nepromijenjen, no sva vina bit će poslana u poklon-kutijama sa zlatnim tiskom, baš kako dolikuje kraljevskim vinima. Vina će Iločki podrumi poslati u travnju kako bi sve bilo na vrijeme spremno za veliki dan na britanskom kraljevskom dvoru.

OVO SE VINO PAMTI VJEČNO!

- Vino koje šaljemo može se piti kao aperitiv prije večere ili se može poslužiti uz desert, s obzirom na svoju punoću okusa koja dugo ostaje u ustima, te se pamti vječno! Mi ga od milja nazivamo vino za pamćenje - ističe voditeljica marketinga Iločkih podruma Diana Spajić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike