Osijek
POVEĆANJE ZAPOŠLJIVOSTI

Županija dosad uložila tri milijuna kuna u doškolovanje 908 dugotrajno nezaposlenih
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Jedan je od velikih problema na tržištu rada dugotrajna nezaposlenost osoba prijavljenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Na području Osječko-baranjske županije približno 50 posto svih nezaposlenih osoba duže je od godinu dana na evidenciji HZZ-ovog regionalnog ureda u Osijeku. Tom je problemu, koji sa sobom nosi postupni gubitak znanja i vještina stečenih radom i obrazovanjem, zbog čega takva radna snaga nije ni prihvatljiva na tržištu rada, doskočila Osječko-baranjska županija, koja već godinama financira doškolavanje nezaposlenih kako bi se, s novim znanjima i vještinama, mogli vratiti na tržište rada ili se, pak, samozaposliti koristeći neku od ponuđenih mjera za samozapošljavanje putem HZZ-a.

Županija, kako navodi dožupan Petar Lagator, od 2004. godine osluškuje potrebe tržišta i u suradnji s HZZ-om organizira naobrazbu za različite profile zanimanja i poslova za kojima se u određenom trenutku javlja potreba. Nužnost zapošljavanja na području RU Osijek HZZ-a, gdje su krajem prosinca 2017. godine evidentirane 22.773 nezaposlene osobe, Županija je očito prepoznala kao primarni problem te je za ovu godinu predvidjela povećanje sredstava za financiranje stjecanja dodatnih kompetentnosti. Lagator ističe da je za 2018. godinu za tu namjenu predviđeno 300.000 kuna.

Inače, lani je za edukaciju za poslove dizajnera i programera aplikacija za mobilne uređaje (u suradnji s FERIT-om Osijek) za 15 polaznika utrošeno 65.250 kuna, za ECDL edukaciju (u suradnji sa Zavodom za informatiku Osijek) za 30 polaznika 69.375 kuna, za njegovateljice (u suradnji s Pučkim otvornim učilištem Poetika) za 12 osoba 26.400 kuna te za osposobljavanje 12 računovođa (u Edunovi) za mala poduzeća 39.999 kuna.

Od početka provedbe programa utrošeno je za ukupno 908 polaznika 3.017.493 kuna, a prosjek je zapošljivosti 60 posto. D. Pejić

STEČENA RAZNA ZNANJA i VJEŠTINE

Prema podatcima višeg savjetnika u Odjelu za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Domagoja Ćavara, od početka programa novoosposobljenih je do danas: 482 osposobljenih za rad na PC-u, 49 zidara, tesara, keramičara i montera suhe gradnje, 80 računovođa za mala poduzeća, 32 nezaposlene žene osposobljenje za njegovateljice, 24 AutoCAD projektanta, 45 zavarivača, 36 cvjećara-aranžera, pet rukovatelja CNC strojevima, 71 izrađivač tradicijskih predmeta, 12 polaznika završilo je programiranje na sustavu internetske trgovine, 55 dizajnera i programera aplikacija za mobilne uređaje, pet rukovatelja autodizalicom i 12 projektanata računalnih mreža.

Od 2004. osluškuju se potrebe tržišta rada i u skladu s tim kreiraju programi doškolovanja

60

posto polaznika nađe posao nakon programa doškolovanja

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike