Osijek
STUDENTSKA REAKCIJA NA SVEPRISUTNI PROBLEM SIROMAŠTVA

Šetnjom kroz “prOSjačku ulicu”
žele probuditi empatiju u ljudi
Objavljeno 21. veljače, 2018.

- Svjesni smo da ne možemo ništa promijeniti jednom izložbom, ali želimo ukazati na problem siromaštva, probuditi posjetiteljima empatiju i pokazati im da se nešto mora napraviti – istaknula je Kristina Bjelić u utorak, na Svjetski dan socijalne pravde, u povodu otvorenja izložbe “prOSjačka ulica” u Eurodomu.

Kristina je jedna od petnaestero studenata druge godine diplomskog studija Kulturalnog menadžmenta na Odjelu za kulturologiju, koji nam tom izložbom, svojim završnim projektom u okviru kolegija Menadžment muzeja i izložbi, poručuju da ne okrećemo glavu od siromaštva. - Tko će progovarati o takvim temama ako neće mladi, obrazovani, pametni i kreativni studenti? Ne smijemo se skrivati i stvarati iluzije – istaknuo je u svom govoru doc. art. Anđelko Mrkonjić, koji je uz asistenta Tomislava Levaka mentor projekta.

Simboličnim nazivom, koji je odabran jer je Osijek, ističu studenti, na neki način paradigma ovog dijela Hrvatske, ljudima se želi približiti pojam siromaštva te ih dok šetaju izložbom - prosjačkom ulicom, bar na trenutak uvesti u svijest onih čiji se život svodi na neprestanu brigu oko toga hoće li sutra imati dovoljno novca za komadić kruha.

- To je naša reakcija na sveprisutni problem siromaštva koji nas okružuje. Mi smo kulturolozi i logično je da napravimo izložbu takve tematike. Nije nam u cilju nikoga uvrijediti ili kritizirati – kaže Kristina. Upravo se zato na kraju ove prosjačke ulice, kao svjetlo na kraju tunela, naziru zvjezdice. To su sve one institucije koje pomažu ljudima kojima je pomoć potrebna.

Među brojnim su posjetiteljima podršku studentima tako dali i predstavnici gradske i županijske vlasti. Dožupan Goran Ivanović studentima je poželio uspjeh, a kolegama poslao poruku.

- Šteta što više političara nije nazočilo otvorenju izložbe jer bi na jedan drugačiji način vidjeli stvarnost oko nas, a ne zatvarali oči i pravili se kao da se sve to događa negdje dalje. Nama političarima želim da budemo puno bolji, pravedniji i socijalno osjetljiviji, nego što smo bili do sada – istaknuo je. Studenti su izložbu pripremali mjesecima, a samo postavljanje trajalo je desetak dana. Pogledati se može do 27. veljače svakim danom od 17 do 20 sati. J. Pejaković

RAČUNI UMJESTO VEČERE

U jednoj od osam kućica “prOSjačke ulice”, umjesto večere servirani su računi, koji ukazuju na to da nakon plaćanja režija, mnogima ne ostaje dovoljno novca za osnovne životne potrebe. Tu su i klupe koje simboliziraju dom nekoga od njih. Na stupovima su postavljene poruke koje tematiziraju siromaštvo, brojke koje opisuju ozbiljnost situacije, kao i novinski tekstovi koji se bave tom temom. Izložbu čine i dječji radovi iz nekoliko osnovnih škola koji prikazuju njihovo viđenje siromaštva. “Za mene je siromaštvo kada si ne mogu kupiti hranu, odjeću i obuću”, napisao je jedan trećaš.

Podršku studentima su dali i predstavnici gradske i županijske vlasti

Najčitanije iz rubrike