Osijek
SKRAĆENI ROKOVI U KORIST STRANAKA

Do građevinske dozvole za 14 dana
Objavljeno 22. veljače, 2018.

I Grad Osijek, odnosno njegov resorni Upravni odjel za urbanizam, poduzeli su korake kako bi skratili vrijeme potrebno za ishođenje građevinske dozvole. Premda, upozorava Dražen Slunjski, v.d. pročelnika toga odjela, trajanje tog postupka u bitnom kreiraju primjene odredbi Zakona o upravnom postupku te Zakona o gradnji.

- U skladu s tim odredbama predviđeno je pozivanje stranaka dva puta, pretežito susjeda podnositelja zahtjeva kako bi oni dali suglasnost. Prvi put da su suglasni s gradnjom prema projektu, drugi put da su suglasni s izdanom građevinskom dozvolom. Prema spomenutom ZUP-u, za prvo je pozivanje stranaka i njihov dolazak predviđeno razdoblje od 15 dana. Također, nakon izdavanja dozvole susjedi se imaju pravo žaliti na građevinsku dozvolu. Ali i unatoč tome svakako mora proći rok od osam dana kako bi dozvola dobila status pravomoćnosti, što je opet propisano drugim spomenutim zakonom - upozorava Slunjski.

Kako bi tome doskočili od ovoga tjedna Upravni odjel (koji se od početka godine nalazi na novoj adresi - F. Krežme 18 - u zgradi Zavoda za stanovanje), podnositeljima zahtjeva daje mogućnost da taj rok skrate.

- Nakon što podnese zahtjev, investitoru uručujemo formular kojim on sam može prikupiti suglasnost susjeda s izjavama da nemaju primjedbi na projekt. Ove se izjave mogu ovjeriti kod javnog bilježnika ili on pak sa susjedima može doći kod nas u Upravi odjel, gdje oni daju izjave u zapisnik, kazuje Slunjski. Samo ovim činom postupak izdavanja građevinske dozvole može se skratiti bar za dva tjedna.

No, nije sve samo u rukama stranaka, Slunjski upozorava i na podizanje učinka samog Upravnog odjela. Dodatni je organizacijski efekt postignut time što ove službe nakon zaprimanja dokumentacije imaju rok od tri dana za pregledavanje kompletnosti podnesene dokumentacije. Ako je dokumentacija nekompletna - vraća se investitoru.

- I na to upozoravamo stranke prilikom predaje dokumentacije. Tada potpisuju izjavu da će, ako u roku od 48 sati ne dopune dokumentaciju, ovaj Upravni odjel (također na temelju Zakona o općem upravnom postupku, nap.a.), odbaciti podnesak - ističe Slunjski.

Dakle, predani zahtjevi ne mogu više ležati na nekom od stolova, dok nestrpljiva stranka čeka dozvolu, ili nema informaciju što se s njezinim zahtjevom događa.

Zaključno, ako se stranka aktivnije uključi u postupak izdavanja građevinske dozvole, rok može biti skraćen na (prihvatljivih) minimalnih 14 dana. Do sada je prosjek za stjecanje pravomoćnost građevinske dozvole za Grad Osijeku bio 26 dana. To je bilo nešto iznad državnog prosjeka, dok je sada Osijek spreman ući u skupinu najefikasnijih gradova.

Dario KUŠTRO

suglasnosti

PODNOSITELJ IH MOŽE SAM PRIKUPITI OD SUSJEDA

U 2017. IZDANA 231 DOZVOLA

U nadležnom su gradskom uredu prošle godine riješili 231 zahtjev za građevinsku dozvolu. No napominju kako je ovdje riječ i o dijelu predmeta koji su zaprimljeni od siječnja 2015. godine pa do kraja prošle godine, a riješeni su u 2017. Iz ovog ureda, zbog nemogućnosti pretrage u sustavu e-dozvole, nisu mogli precizirati o kojim je vrstama objekata riječ. Također, za sve riješene predmete nema podataka je li zahtjev usvojen, odbijen ili odbačen. Mr. M.

Najčitanije iz rubrike