Regija
ŽUPAN ANUŠIĆ U RADNOM POSJETU STRIZIVOJNI

Sustav odvodnje ne koriste jer nema pročistač
Objavljeno 22. veljače, 2018.

STRIZIVOJNA

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić posjetio je sa suradnicima Općinu Strizivojna, o čijim je aktualnostima i problemima razgovarao s načelnikom Josipom Jakobovićem. Predočen je problem još uvijek nekorištenog sustava odvodnje u koji je uloženo sedam milijuna kuna. Razlog – nema pročistač. Strizivojnu od susjednog Vrpolja dijeli tek manji travnjak, s tim da to nisu samo dva susjedna naselja nego i dvije općine, dvije županije – Osječka i Brodska, a to je i bio razlog da još 2006. krenu u zajedničku izgradnju sustava odvodnje pod Aglomeracijom Vrpolje. Izgrađeno je 80 posto kanalizacijske mreže i četiri crpne stanice, za što je do 2016. utrošeno 7.000.000 kuna, no sustav se ne koristi jer još uvijek nije riješen pročistač. Za potpuni završetak potrebno je od 120 do 140 milijuna kuna, ovisno o tome usmjerava li se odvodnja na pročistač u Piškorevcima ili Slavonskom Brodu. To Općina Strizivojna sama ne može riješiti, pa je Jakobović pozvao župana Anušića zamolivši ga za pomoć.

- Izgrađena infrastruktura dijelom propada, dio je već za rekonsrukciju, a da upotreba sustava nije ni krenula. Dok se ne riješi pročistač, zastala je i gradnja mreže u sporednim ulicama - rekao je Jakobović. Župan je predložio, a načelnik prihvatio, da već sljedećih dana zajedno posjete Hrvatske vode te s njima utvrde moguće rješenje.

Strizivojčani su Anušića informirali i da se već ove godine, preko Mjere 7.4. Ruralnog razvoja, očekuje financiranje gradnje dječjeg vrtića, investicije od 7,3 milijuna kuna. Za taj projekt nije potrebna potpora Županije, no zato je nužna za uređenje Društvenog doma čiji prostor koristi deset udruga. Svake godine u Strizivojni je 25 manifestacija, a središte tih događanja je Društveni dom, za čiju je obnovu potrebno oko 200.000 kuna. Općina će se s tim projektom javiti na natječaj Županije koji će biti raspisan 1. ožujka. Župan je obećao potporu, i to znatnu, jer promijenjen je i koncept županijskih potpora. Umjesto dosadašnjeg odobravanja manjih iznosa za puno projekata, od sada će Županija financijski znatnije pratiti prioritetne projekte općina i gradova, naravno u okviru raspoloživih sredstava, što znači po jedan projekt za svaku lokalnu samoupravu u četverogodišnjem mandatu. Županu je predočen i problem otresnica na čak 24 prilazna, uglavnom poljska puta koja izlaze na središnju Ulicu braće Radić. Za taj posao Općina izdvaja znatna sredstva. OBŽ je prošlih godina odobrio 73.000 kuna, no radovi nisu gotovi, dapače, uz popravak postojećih i gradnju novih otresnica razmatra se županovo razmišljanje da se, umjesto kamene, otresnice od sada prave asfaltnom podlogom. Zahtjev za sufinanciranje poljskih putova i otresnica Općina će aplicirati na javni poziv Županije koja za tu namjenu u 2018. ima osigurano tri milijuna kuna.S.Župan

Žele reciklažno dvorište

Općina je zatražila i pomoć županijskih stručnjaka za novi projekt - gradnju reciklažnog dvorišta za građevinski otpad. Blizina Đakova, Slavonskog Broda i Vinkovaca te potrebe za recikliranjem građevinskog otpada građevinskih tvrtki potaknula ih je na ideju o izgradnji projekta koji bi otvorio nova radna mjesta i donio prihode.

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike