Dome slatki dome
SVE VEĆI IZBOR

Fikusi su nevjerojatno prilagodljivi
Objavljeno 22. veljače, 2018.
Svi fikusi zimi traže razdoblje mirovanja, uz temperaturu od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva, uz vrlo malo zalijevanja

Fikusi su najpoznatije sobne biljke koje iz godine u godinu postaju sve popularnije jer se uzgajaju u mnogim varijetetima. Dok jednima uspijevaju bez problema, drugi pak tvrde da im fikusi ne idu od ruke te da su vrlo zahtjevni. Kao i kod svih ostalih biljaka, treba znati nekoliko pravila za uzgoj pa će vam fikusi godinama uljepšavati dom. Fikus je tropska biljka koja raste relativno sporo. Voli puno svjetla, ali ne i sunce. Zimi mu najviše odgovara temperatura od 10 do 15 °C i umjereno zalijevanje odstajalom vodom. Lišće treba ljeti i zimi jedanput tjedno obrisati vlažnom spužvom. Treba paziti da ne bude izložen hladnom zraku ili propuhu.

Ako zimi objesi lišće, najčešće je uzrok tomu prevelika vlaga zemlje. U proljeće treba obilnije zalijevati i povremeno prihraniti. Svakako ga treba u proljeće smjestiti na što svjetlije mjesto.

Ljeti ga možemo iznijeti na balkon ili u vrt, ali uvijek na polusjenovito mjesto. Želimo li da raste grmoliko, treba odrezati vrhove. Najraširenija je vrsta Ficus elastica, duguljastih kožnatih zelenih listova. Ima i šarenolisnih vrsta.

Ficus lyrata

Vrlo lijepa i manje poznata vrsta, koja se u posljednje vrijeme sve više uzgaja, jest Ficus lyrata, velikih listova nalik na violinu. U svojoj postojbini rastu u toplim i vlažnim uvjetima, ali su vrlo otporne biljke. Odličan je izbor ako imate mjesta jer dosežu priličnu visinu, a listovi su vrlo veliki. Traži svijetlo mjesto i vlagu, dobro dreniranu zemlju i povremeno prihranjivanje. Zdrave su biljke brzorastuće pa ju presađujte svake godine dok ne dostigne željenu veličinu. Nakon toga samo mijenjajte površinski sloj zemlje. Postoje varijeteti koji su kompaktniji, s više većeg lišća, poput kultivara Compacta i Suncost.

Imajte na umu da su fikusi osjetljivi na visoke razine soli pa mjesečno isperite zemlju u koju je posađen pod mlazom vode. Ako fikus držimo u hladnoj prostoriji i preobilno zalijevamo, listovi će otpasti.

Razgranati benjamin

Iako inače raste u polusjeni, Ficus benjamina treba mnogo svjetla i vlage, ali biljka mora imati dobru drenažu. Voli prihranjivanje u sezoni rasta, a lako se zakorjenjuje reznicama u proljeće. Zdrav fikus brzo raste, a ako to nije tako, znači da mu ne odgovara temperatura i manjak vlage.

Fikusi su nevjerojatno prilagodljivi - mogu se uzgajati kao stabalce, bonsai, obična sobna biljka ili orezani. Ako treba presađujte ga svake godine. F. benjamina i F. microcarpa često se zamjenjuju jer su vrlo slični. Varijeteti s tamnijim lišćem tolerantniji su na manjak svjetlosti. Ficus benjamina je divna biljka za neki kut, predsoblja ili hodnike. Ako ste osigurali sve uvjete za rast fikusa, a lišće mu svejedno otpada, pokušajte ga prihraniti s malo magnezija i mangana. J.Kn.

NE VOLI NI PROPUH NI VJETAR

Fikus se ubraja u najraširenije lončanice. Poznato je više vrsta fikusa - onih puzavih sitnih listova, koji se mogu upotrijebiti i za viseće košarice, zatim krupnih valovitih listova itd. Najčešće se, ipak, u našim domovima nađe fikus decora - biljka krupnih, tamnozelenih, kožastih listova i glatkih rubova. No, manje je poznato da je i naša obična smokva zapravo vrsta fikusa.

Kada ga unosimo u zaštićeni prostor, moramo ga smjestiti dalje od vrata ili prozora kako ne bi bio izložen propuhu. Razlog propadanja fikusa može biti i nedostatak svjetla te napad insekata ili bolesti. Poželjno je da mu listove povremeno operemo, odnosno prebrišemo mekom mlakom vodom ili specijalnim sredstvom za čišćenje lišća, kakvih već ima i kod nas na tržištu, a koja pojačavaju i sjaj listova te poljepšavaju biljku. Tako ujedno možemo odstraniti i većinu lisnih ušiju i drugih štetnih insekata koji napadaju fikus.

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna