Mozaik
FILM “USTAV REPUBLIKE HRVATSKE”

Nagrađen u Stockholmu
Objavljeno 21. veljače, 2018.

Film “Ustav Republike Hrvatske” redatelja Rajka Grlića osvojio je nagradu za najbolji film na Balkan New Film Festivalu koji je završio u nedjelju u Stockholmu, dok je počasnu nagradu za glavnu žensku ulogu u tom filmu dobila Ksenija Marinković.

“To je prekrasna, duboko humanistička drama koja drži gledatelje u napetosti do samoga kraja”, istaknuo je žiri u obrazloženju objavljenom na web-stranici festivala. Posebno je pohvaljena gluma Ksenije Marinković, Nebojše Glogovca i Dejana Aćimovića.

“Ustav RH” prati živote nekoliko susjeda koji, osim zgrade u središtu Zagreba u kojoj žive, nemaju ništa zajedničko. U središtu priče je profesor Vjeko, koji noću odlazi u šetnje gradom odjeven u ženu. Nakon što ga jednom prilikom pretuče skupina mladića, počne ga njegovati susjeda, medicinska sestra, čiji je muž policajac, Srbin, dragovoljac Domovinskog rata. Uskoro preuzima i brigu oko Vjekina oca, no zauzvrat želi da on pomogne njezinom suprugu pripremiti ispit iz Ustava RH. Od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016. godine, gdje je nagrađen Grand Prize of the Americas, ta je Grlićeva ljubavna priča o mržnji osvojila čak 32 nagrade. Film je dosad predstavljen na festivalima diljem svijeta, od Santa Barbare do Pule, gdje je dobio četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora europske filmske kritike. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike