Dome slatki dome
PRIPREMA POTROŠNE TOPLE VODE

Koliko se uštedi pravim odabirom bojlera?
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Priprema potrošne tople vode nezaobilazan je trošak svake obitelji. Iako djeluje kao trošak na koji se ne može utjecati, optimalnim izborom tehnologije pripreme potrošne tople vode mogu se znatno smanjiti troškovi.

Najčešći način pripreme potrošne tople vode u nas je korištenje električnih bojlera, u pravilu 80-litrenih s električnim grijačem snage 2 kW. Njegova nabavna cijena je niska (manje od 1000 kn), a troškovi ugradnje minimalni, često ih ugrađuju vlasnici stanova sami. Međutim, to je ujedno i najskuplje rješenje.

U 20-godišnjem razdoblju četveročlana obitelj potroši za pripremu potrošne vode približno 58.400 kWh energije, što u slučaju korištenja električnih bojlera znači trošak od gotovo 60.000 kn zajedno s vrijednosti dva električna bojlera koliko ih potrošimo u 20 godina.

Ukupni troškovi

Stoga se i postavlja pitanje kako se ovi troškovi mogu smanjiti.

Iz dijagrama se vidi koliko pojedine tehnologije pripreme potrošne tople vode utječu na ukupne troškove u 20-godišnjem razdoblju, što ujedno možemo smatrati i rokom trajanja opreme.

Definitivno se iz ovog prikaza troškova može zaključiti da je plinski zidni kondenzacijski kotao sa spremnikom za potrošnu toplu vodu povoljno rješenje. Kod ove tehnologije ulaganje u opremu nije osobito financijski zahtjevno, tehnologija je dobro poznata i primjena raširena. Treba naglasiti i da je kod ove tehnologije i trošak za energiju relativno nizak. Oprema u pravilu služi i za grijanje stana odnosno kuće, što samo pokazuje da se radi o relativno manjim ulaganjima.

Provedena analiza pokazuje kako se uz sadašnju cijenu plina kod četveročlane obitelji ne isplate ni solarni kolektori, ni dizalice topline ako kuća/stan imaju plinski priključak. Kod peteročlanih i većih obitelji odnosi se mijenjaju te se u tom slučaju isplate i dizalize topline i solarni kolektorski sustavi.

Fotonaponski sustav

Najmanje troškove omogućuje korištenje fotonaponskog sustava za pripremu potrošne tople vode u postojećem električnom bojleru uz posebnu opremu preko koje se bojler spaja s fotonaponskim modulima. Ovo je novo rješenje koje se pokazuje najpovoljnijim, osobito kod stanova i obiteljskih kuća koje ne koriste plinsku tehnologiju za grijanje i pripremu potrošne tople vode. Zbog jadnostavnosti montaže, relativno niskih ulaganja i pokrivanja godišnjih potreba za potrošnom toplom vodom od 85 % pred ovim je sustavima očito široka primjena.

Daniel Srb, dipl. ing. ovlašteni energetski certifikator

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike