Osijek
ARRIVA SREZALA POPUSTE ZA SLAVONIJU

Osječani skuplje do Zagreba nego
Splićani iako je put kraći 127 km
Objavljeno 21. veljače, 2018.

Tvrtka Arriva, dio Deutsche Bahna (DB), koja je na hrvatskom autobusnom tržištu od svibnja 2013., kada je preuzela Panturist, u kolovozu prošle godine preuzela je požešku autoprijevozničku kuću APP te 78,34 posto Autotrans grupe, u čijem su sastavu i AK Karlovac, Autotrans Lika, Velebit Turist, Croatia Lines te Pan Alpen Adria GmbH.

No ubrzo nakon preuzimanja novi je vlasnik napravio promjene u vođenju preuzetih tvrtki, i to tako da je odmah poseguo za nepopularnim rješenjima. Tako je, nakon skandala s ukidanjem 72 Panturistove linije u Osječko-baranjskoj županiji (problema koji je privremeno saniran intervencijom Županije i Vlade RH, nap.a.), već 16. veljače donesena odluka o novim rezanjima. Tako je od spomenutog datuma drastično srezan među Osječanima popularni popust na jednosmjernu kartu Osijek - Zagreb i obratno od čak 30 posto. Naime, sve do veljače bilo je dovoljno imati APP-ovu A-karticu, s kojom se za 80-ak kuna moglo putovati iz Slavonije do glavnog grada, odnosno popust je iznosio 30 posto. Sada popust s tom karticom iznosi samo pet posto. Tako, primjerice, karta Zagreb - Osijek s APP-ovim autobusom u punom iznosu stoji 139 kuna, a s novim popustom 135 kuna, što je gotovo beznačajno sniženje. Popust od 30 posto sada mogu dobiti tek mlađi od 26 godina, studenti s iksicom i stariji od 60 godina, za koje karta stoji 99 kuna.

No gotovo je nevjerojatno da je popust od 30 posto uz APP-ovu karticu zadržan na linijama prema Jadranu. Tako sada karta s popustom uz A-karticu APP-a od Zagreba do Osijeka stoji 135 kuna, a do Splita 112 kuna, ili čak 23 kune manje. Kako je formiran takav cjenik te gdje je isplativost ovakvog obračuna karata, jučer nismo uspjeli dobiti odgovor iz APP-a.

Inače, prema Osijeku je od APP-a sada jeftiniji i Čazmatrans, koji od Zagreba do Osijeka vozi za 133 kune, a popuste nudi studentima i umirovljenicima, koji za kartu trebaju izdvojiti 95 kuna.

Još uvijek je najskuplja karta za prijevoz HŽ-ovom Podravkom, za koju je puna cijena u jednom smjeru 149 kuna, a umirovljenici i studenti mogu na toj relaciji putovati za 75 kuna.

Nefreteta Z. EBERHARD
135 kuna Osijek, 112 kuna Split

Karta s popustom uz A-karticu APP-a do Osijeka, koji je od Zagreba udaljen 283 kilometra, sada stoji 135 kuna. Ista prijevoznička kompanija od Zagreba do Splita, koji je od hrvatske metroplole udaljen 410 kilometara, 127 kilometara više nego Osijek, stoji 112 kuna, ili 23 kune manje.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana