Novosti
DRŽAVNI TAJNIK PODNIO OSTAVKU PRED IZNENAĐENOM MINISTRICOM

Marin Strmota: Podnosim
ostavku jer država izumire
Objavljeno 20. veljače, 2018.
Ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država, rekao je Strmota

Državni tajnik u Ministarstvu demografije Marin Strmota na konferenciji za novinare podnio je ostavku. To se dogodilo nekoliko trenutaka nakon što je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u njegovu društvu predstavila mjere o kojima je bilo riječi na četvrtoj sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske te pozvala novinare da dodatna pitanja, ako ih imaju, postave Strmoti. On se potom složio s ocjenom novinara da su isti zaključci predstavljeni i prije tri mjeseca, nakon treće sjednice Vijeća.

- Točno. Slažem se s vama, i ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi, kao demograf, mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno. Podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika jer država izumire. Ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, kao čovjek Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge i roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom. Hvala vam lijepa - rekao je u dahu Strmota te izišao iz prostorije.

Na pitanje je li znala da će Strmota podnijeti ostavku, očito iznenađena, ministrica je rekla: “Naravno da nisam znala. To je i nestrpljenje jednog mladog čovjeka, jednog znanstvenika.”

- Statistika nije povoljna, ali ova nepovoljna kretanja nisu nastala u vrijeme ove vlade. Velik je pritisak javnosti i velika je želja da se učini više. Ovo su tri vrlo značajne mjere koje su sada potpuno razrađene i one će postići uspjeh. Mislim da svi imamo pravo na razočaranja, ali u našem poslu treba biti i uporan i dosljedan i nastojat ćemo ustrajati na cilju demografske revitalizacije naše države - rekla je ministrica.

Na novinarski upit vidi li sebe na mjestu ministrice do kraja mandata ove vlade, ustvrdila je kako ona odgovorno obavlja svoj posao, a pitanje njezina ostanka u Vladi stvar je prosudbe onih koji su je izabrali na to mjesto. Novinari su je pitali koliko ju je iznenadila ostavka državnog tajnika, jer ne pamte da se takvo što dogodilo na takav način, a Murganić je rekla kako ni ona ne pamti takvo što, ali i da ostavka možda nije konačna.

- Mislim da je našem demografu, doktoru Marinu Strmoti, zaista stalo do napretka države, kao i svima nama. Ali mladost i temperament i možda određeni pritisci doveli su do ove reakcije. To sve skupa još uvijek može dobro završiti, jer je njemu itekako važno ovo područje. To je njegova profesija, on je to specijalizirao, doktorirao, i to je sigurno poticaj koji će biti ipak u službi onoga za što smo se mi, koji smo preuzeli ovu odgovornost, opredijelili - ocijenila je ministrica.

- Svi imamo pravo na razočaranja, ali u našem poslu treba biti uporan i dosljedan - kazala je Murganić, dodavši da se rad na demografskoj revitalizaciji Hrvatske nastavlja. D.Pav./H

MINISTRICA VJERUJE DA VLADINE MJERE MOGU DATI REZULTATE

Ministrica Murganić vjeruje da mjere demografske politike koje Vlada priprema i provodi mogu pridonijeti promjeni negativnih trendova te u tom kontekstu ističe i važnost gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta. Najavila je da bi se izmjene i dopune Zakona o dječjem doplatku trebale naći na sjednici Vlade u svibnju te bi zakon stupio na snagu 1. srpnja. Njima se, između ostaloga, planira povećanje dohodovnog cenzusa s 1663 kune na 2328 kuna. Murganić je kazala i da je za povećanje kapaciteta dječjih vrtića osigurano 67,5 milijuna kuna. Najavila je i da će 8. ožujka biti objavljen natječaj za zapošljavanje “teta”, kao i ostalog osoblja potrebnog za dvosmjenski rad vrtića, što će se financirati iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 300 milijuna kuna.