Novosti
OBITELJI O SUSRETU U BEOGRADU:

Čekamo da Vučić riječi pretvori u djela
Objavljeno 21. veljače, 2018.

Vezani članci

OBITELJI NESTALIH:

Tražit ćemo podatke iz srbijanskih arhiva

Razgovarali smo o konkretnim zahtjevima udruga obitelji nestalih osoba i zatražili od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da na temelju izjava koje je dao u Zagrebu pomogne u rješavanju pitanja nestalih osoba, rekla je nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom u Beogradu Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Ponovila je kako su od Vučića zatražili da utječe na institucije Republike Srbije koje su relevantne za informacije o nestalim osobama te za vojne arhive.

- Skrenuli smo mu pozornost na to da srpske institucije više od 20 godina nisu odradile svoj posao i da je u ovom trenutku on osoba koja bi mogla pokrenuti to pitanje ako zaista želi. Vjerujem li mu ili ne? Mogu samo reći kako čekam i obitelji nestalih čekaju vjerodostojnost njegovih izjava. Nećemo govoriti o konkretnim imenima, ali smo zahtijevali njihovu potpunu suradnju s institucijama Hrvatske, a on je rekao kako nema osobno ni jedan razlog da se ne uključi u rješavanje tog pitanja. Ne zanima ga zaštita osoba koje su 1991. godine i kasnije bile u lancu odgovornosti i imaju možda i danas nekakve pozicije i obećao je kako će se pitanjem nestalih osoba baviti na tjednoj razini - izjavila je Ljiljana Alvir i dodala kako obitelji nestalih nisu postavile rokove niti mogu postavljati ultimatume, ali će se na tjednoj razini razgovarati i bit će informirani o pomacima, rezultatima i svemu što je napravljeno. Najavila je kako će se idućeg tjedna u Zagrebu održati sastanak čelnika Povjerenstva RH za zatočene i nestale i Komisije za nestale osobe Srbije, kada bi se trebalo razgovarati o konkretnim problemima.

- Očekujemo da taj razgovor bude koristan, a ne samo kako bi se ispunila obveza koja proizlazi iz ugovora i sporazuma koji do sada nisu poštovani. Jasno je svima da su u vojnim arhivama JNA pohranjeni podatci koje tražimo i Vučić je naveo kako će izvršiti potpuni utjecaj na vojsku da preda dokumente. Spomenuli smo i važnost arhiva iz vukovarske bolnice, no vjerujemo kako su arhive JNA najvažnije, najtočnije i najsigurnije. Nismo očekivali da ćemo sad nešto dobiti u ruke, ne želimo se miješati u to niti preuzimati odgovornost. Poručili smo da želimo biti izvještavani, ali ne želimo biti istražitelji niti oduzimati legalnost našim institucijama koje su nam dužne pomoći da pronađemo naše najmilije - naglasila je Alvir.

Na upit jesu li razgovarali o Vučićevoj ulozi u ratnim 90-im, odgovorila je kako to nije bila tema razgovora već su s njim razgovarali isključivo kao s predsjednikom Srbije.

- Sve što znamo o njemu kao srpskom lideru nam govori da on problem može riješiti. Bit ćemo strpljivi i čekati da riječi pretvori u djela - istaknula je predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i dodala kako su predsjedniku Srbije darovali značku koja predstavlja siluetu nestale osobe, koju je u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba 30. kolovoza obiteljima nestalih dao Međunarodni Crveni križ.

Dragana KORPOŠ
Vučić: Srbija će učiniti sve da rasvijetli sudbine nestalih

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić članovima udruga obitelji nestalih i zatočenih za rata u Hrvatskoj prenio je kako će državne institucije Srbije učiniti sve u pronalaženju i rasvjetljavanju sudbina njihovih najbližih, javljaju vrlo šturo beogradske Večernje novosti pozivajući se na priopćenje iz ureda predsjednika. Dodaju kako je Vučić prvo saslušao s kakvim se sve problemima susreću u pronalaženju svojih sinova, očeva, braće i drugih članova obitelji. Mnogi portali u Srbiji nisu uopće zabilježili vijest o susretu Vučića i izaslanstva obitelji nestalih, a većina ih prenosi kratku informaciju agencije Tanjug. M.F.

Možda ste propustili...